8. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasta tehasemaja on Mateki korterelamu

Eesti Puitmajaliit, Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit ja Puuinfo kuulutasid välja „Aasta tehasemaja 2012“, milleks osutus Norras Sætre’s asuv Matek ASi neljakordne korterelamu.

„Sel aastal esitas tehasemaja konkursile oma toote seitse ettevõtet, võistlustöid oli kokku üheksa. Esitatud objektidest kolm paiknesid Eesti puitmajatootjate suurimal sihtturul Norras, kaks Taanis ja Eestis ning üks Rootsis ja Soomes,“ märkis konkursi eestvedaja Eesti Puitmajaliidu juhatuse liige Elari Kivisoo.

„Võidutöö puhul hinnati kõrgelt nii hoone arhitektuuri kui inseneritööd. Määravaks hindamiskriteeriumiks sai ka hoone funktsionaalsus ning energiatõhusus,“ lisas Kivisoo, kelle sõnul kujunes võistlustööde paremusjärjestus üsna tasavägiseks.

Konkursi võitnud tehasemaja on neljakorruseline korterelamu, milles on kümme korterit ruutmeeriga 76 kuni 174. Energiatõhususelt on maja ehitatud vastavalt Norra ehitusnormidele, mis sätestab välispiirete soojajuhtivuse ning sellest tulenevalt koguenergiatarbimise aastas ühe ruutmeetri elupinna kohta 55 kWh.

Korterelamu valmis 2012. aastal koostöös arhitektibürooga Enerhaugen Arkitektkontor AS. Elamu inseneriks on Tanel Nurk (AS Matek). 

Žürii valis tehasemaja konkursil teisele ja kolmandale kohale Kodumaja AS-i moodulmajad Taanis Kopenhaagenis. Mõlema hoone puhul on tegemist sotsiaalmajaprojektiga. Teise koha saavutanud elamu koosneb 140 moodulist ja sisaldab lisaks seitsmele puhkeruumile ning üldkasutatavatele ruumidele 50 korterit, kolmanda koha pälvinud elamu koosneb 182 moodulist, sisaldades 83 korterit.  

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474