19. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuusakoski teeb vanad elektripostid rahaks

Elektrilevi hakkab maksma Kuusakoskile ringlusest kaduvate betoonpostide keskkonnasõbraliku käitlemise eest.

Uute betoonpostide tarnimisest loobuti juba 1990ndatel ja liiniehitustööde käigus vabanevate betoonpostide asemel eelistatakse immutatud puitposte.

"Elektriliinide maakaablisse viimisel vabaneb iga aasta mitu tuhat betoonposti, kuid üle tonni kaaluva betoonposti taaskasutamine ei ole majanduslikult otstarbekas ega piisavalt ohutu liinielektrikutele," ütles Elektrilevi hangete osakonna juhataja Koit Semjonov. "Kõige keskkonnasäästlikuma lahendusena otsustasime korraldada hanke jäätmekäitlusfirma leidmiseks, kes töötleks betoonpostid ümber ehitusmaterjaliks," lisas ta.

Ühest elektripostist saab ligi 30-50 kg metalli ja 1000 kg betoonkillustikku. Lepinguperioodi jooksul utiliseeritakse hinnanguliselt 15 000 betoonposti, millest toodetakse kokku kuni 500 tonni vanametalli ja 15 000 tonni betoonkillustikku.

Kuusakoski juhatuse liikme Marko Kippa sõnul suunatakse kõik ettevõtte poolt kogutud jäätmed taaskasutusse. "Betoonpostid purustatakse ja eemaldatakse metallarmatuurid, mis võetakse sekundaarse toorainena kasutusele metallitööstustes. Juba täna on 25% sõiduautodes ning 75% kodutehnikas kasutatud toorainest saadud vanarauast ja metallijäätmetest," rääkis ta.

"Ühelt poolt vähendab taaskasutus kõigis ettevõtetes jäätmete käitlemise kulusid, teisalt on see ka keskkonnale kõige säästlikum," lisas Kippa.

Kokku on Elektrilevi võrgus kasutusel ligi 830 000 elektriposti, millest 480 000 on betoonpostid. Investeeringutega ilmastikukindla maakaablivõrgu ehitamisse väheneb betoonpostide arv aastas ligikaudu 5000 võrra.

Elektrilevi ja Kuusakoski vaheline betoonpostide käitlemisleping on sõlmitud kaheks aastaks pikendamisvõimalusega veel üheks aastaks. Lepingu lõplik maksumus sõltub käideldavate postide tegelikust mahust.

Võrguettevõtja Elektrilevi toob elektri kohale kodudesse ja ettevõtetesse ning hooldab ja uuendab elektrivõrku. Ettevõte haldab ligikaudu 61 000 kilomeetrit elektriliine ja enam kui 22 000 alajaama.

Eelmisel aastal investeeris Elektrilevi võrku 73 miljonit eurot, sel aastal on kavandatud investeeringumahuks 97 miljonit eurot. Elektrivõrgu parandamisse on ettevõte igal aastal suunanud kogu ärikasumi.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474