27. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Prantsusmaa süüdistab Mittalit valetamises ja väljapressimises

Lakshmi Mittal lendab täna Pariisi erakorralistele läbirääkimistele Prantsusmaa presidendiga eriskummalise tööstusliku tüli tõttu, milles Prantsuse minister süüdistas India rauamagnaadi firmat valetamises ja väljapressimises.

Élysée palees kiiresti korraldatud kohtumine toimub kõigest päev pärast seda, kui vasakpoolne tööstusminister Arnaud Montebourg saatis ägedad süüdistused ArcelorMittali suunas, soovides, et maailma suurim terasetootja lahkuks Prantsusmaalt.

ArcelorMittali tegevjuhi, nõukogu esimehe ja suurima aktsionäri Mittali lähedal seisvate inimeste sõnul oli ärimees "ekstreemselt šokis" Montebourgi rünnakust, mis tulenes firma plaanist sulgeda kaks rauamaagi sulatusahju, kirjutab Financial Times.

Prantsuse ametnike sõnul pole nad rahul Montebourgi keelekasutusega, kuid nõustuvad ministri väidetega, et Mittal pole suutnud täita 2006. ja 2009. aastal valmistatud ahjudega võetud kohustusi. ArcelorMittal eitab süüdistusi.

Uus tüli suurendab rahvusvahelistes firmades veelgi hirmu, et Francois Hollande'i vasakpoolne valitsus on ülimalt ettevõttevaenulik. Globaliseerumise tuntud kriitik Montebourg saatis sarnased süüdistused teele Peugeot' perekonna suunas, sest autotootja plaanis sulgeda tehase Pariisi lähedal.

Ühe Prantsusmaa suurima tööstusfirma tegevjuht, kes soovis enda isikut mitte avalikustada, ütles Financial Timesile: "Võib-olla on ta naiivne, aga Montebourg on jätmas Prantsusmaast üle maailma sellist muljet, mis ei ole üldse hea".

Esmaspäeval Prantsusmaa päevalehes ilmunud intervjuus ütles Montebourg: "Me ei soovi ArcelorMittalit Prantsusmaale, sest nad ei austa Prantsusmaad". "Enda vägivaldsuse ja brutaalsuse pärast peab Mittal maksma," ähvardas minister.

Lisaks süüdistas minister firmat valetamises ja Prantsusmaa riigile antud lubadustest "mitte kunagi kinnipidamises".

Prantsusmaal 20 000 inimesele tööd andev ArcelorMittal soovib kinni panna kaks ahju Lorraine'i tööstusrajoonis ja koondada 629 töötajat.

Hiljem üritas Montebourg enda kommentaare pehmendada, öeldes, et Mittali mittesoovimine Prantsusmaal tähendas firma meetodite mittesoovimist. Kuid ta lisas, et need meetodid sisaldavad väljapressimist ja ähvardusi.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474