28. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ilves: Baltimaade energiasõltumatus jätkuvalt ebaselge

President Toomas Hendrik Ilvese sõnul on jätkuvalt ebaselge, kuidas Balti riigid tagavad oma energeetilise sõltumatuse.

"Kuigi oleme Visaginase tuumaelektrijaama projekti panustanud kuus ja pool aastat, on jätkuvalt ebaselge, kuidas Balti riigid tagavad oma energeetilise sõltumatuse," tõdes Ilves pärast kohtumist Leedu ja Läti riigipeadega.

Eesti ootab Leedu uue valitsuse lõplikku ametlikku seisukohta Visaginase tuumajaama projekti tuleviku osas ning on eelkõige mures uute elektriühenduste projektide arendamise võimaliku pidurdumise osas, eriti Leedu-Poola suunal, kinnitas Eesti riigipea.

"Meie kõigi huvides on, et kõik Balti riigid vabaneksid Euroopa Liidu energiasaare staatusest," rõhutas ta Kaunase lähedal toimunud Balti riikide presidentide kohtumisel.

Leedu riigipea Dalia Grybauskaite nentis, et Leedu naabritel on ilma igasuguse kahtluseta õigus nii rääkida. "Leedu rääkis pikalt ega teinud midagi, vahetas sageli seisukohti ja praegu, finaalis, pole miski selge. Tegelikult on selline regionaalne projekt tähtis kogu regiooni jaoks, kuna kindlustab regiooni energiajulgeolekut. Leedu suutmatus mitte ainult otsustada, vaid ka suuri projekte teostada tekitab meie naabrites tõesti muret, ja see ei ole kahjulik üksnes Leedule, vaid ka kogu regioonile. Kogu regiooni võimetus suurte ja tõsiste projektidega toime tulla ei tee meid mainekamaks," rääkis Leedu president ERRi teatel.

Ühtlasi avaldas Toomas Hendrik Ilves toetust Leedu eesistumise prioriteetidele Euroopa Liidu Nõukogus järgmise aasta teisel poolel, mille seas on energiajulgeolek, Idapartnerlus, ühtlustatud piirihaldamise tugevdamine ning Läänemere strateegia.

"Need on olulised teemad nii Balti riikidele kui kogu Läänemere piirkonnale ja laiemalt ka Euroopa Liidule," sõnas Eesti riigipea.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474