4. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soomes on elekter 10 kuu kallim

Elektri hinna viiekordne tõus Soomes ei käivitanud Venemaalt elektri importi, mis näitab turu struktuurseid probleeme, vahendab Bloomberg SKM Maket Predictori analüütikuid.

Täna on Helsingis CustomWeather prognoosi kohaselt päeva madalam õhutemperatuur miinus 13 kraadi. Elektri hind tõusis täna tarnega kella 17-18ni 148,68 eurole MW tunnist. Eile pärastlõunane maksis elekter 198 eurot. See tõstis eilse ja tänase baaselektri kogu ööpäeva hinna üle 60 euro taseme, mis on ligi kümne kuu kõrgeim hinnatase. Kuni tänaseni on tänavune keskmine elektri hind 35,89 eurot.

„Vaatamata kõrgetele hindadele ei ole Venemaa suurendanud elektri eksporti," ütles SKM Market Predictori vanemanalüütik Jussi Mäkelä.

Elektri import Venemaalt, mis on katnud kümme protsenti Soome elektritarbimisest, on aasta esimese kümne kuuga kukkunud aastaga 64 protsenti. Venemaa viis sisse võimsusetariifid, mille tõttu ei ole olnud mõistlik eksportida elektrit enamus ajast alates 2011. aasta augustist.

„Tariifide struktuur on selline, et Soome hinnad peaksid tõusma kuid, mitte vaid päevi või nädalaid, et see käivitaks suurema elektriimpordi Venemaalt, mis tähendab, et Soome ei saa arvestada idanaabri elektriga,“ ütles ta. „Nüüd seisab meil ees talvine habras elektri pakkumise-nõudluse tasakaal, kuni ehitatakse välja 650MW Estlink-2 kaabel, mis peaks startima 2014. aasta alguses.“

2009-2010 aastavahetusel käis Helsingis tunnine elektri hind ära 1400 euro peal.

Venemaa Inter RAO UES saab kahjumit, kui ta otsustaks eksportida Soome päevase või nädalase kõrge hinna baasil.

„Midagi tuleb võtta ette, et parandada kommunikatsiooni Soome ja Venemaa elektrituru vahel, et hinnasignaalid mõjutaksid kiiremini elektrivooge,“ ütles ta.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474