17. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lõokene: inimesed saevad enda all olevat oksa

Taastuvenergia OÜ omanik Sven Lõokene peab riigikogu majanduskomisjonis arutatavat toetuste vähendamist suurte poiste mängumaaks, kuna eraisikule on taastuvenergiatasu osa väike.

Kui inimesed protesteerivad taastuvenergiatasude kajastumise vastu arvetel, siis homme panevad nad päiksepaneelid katusele ning siis moodustavad tagasimüüdavast energiast väga suur osa taastuvenergia kulud, selgitas ta.

"Eraisikud, kes homme mõtlevad hakata tootma, saevad ise enda all olevat oksa. Selle peale täna inimesed ei mõtle. See on niivõrd uus asi olla ise tootja," ütles Lõokene. Ta selgitas, et eraisikute taastuvenergia tootmine algas suuremalt alles sellest suvest ning seetõttu on inimeste teadlikkus veel väike.

Lõokene rääkis, et eraisikute osakaal tuulenergia tootmisel on väike, suurim osa eraiskute taastuvenergiat toodetakse päikesepaneelide abil. 90% toodangust jääb perioodi kevad kuni sügis. Suvel, mil meil on kõige suurem tootmine – eriti just keskpäeval –, siis inimene seda ära kasutada ei suuda. Sel perioodil pole vaja kütta, ega valgust ning ülejääk läheb võrgumüügiks, mis omakorda tähendab seda, et mida kõrgem on taastuvenergiatasu, seda kõrgemat tulu eraisik tagasimüüdavast energiast saab, märkis ta.

"Kui põlevkivi osa oleks samamoodi arvetel kajastatud, igasuguse tuha ja veekasutus ja muu, kui see kajastuks arvetel, siis taastuvenergiakulu oleks seal kõrval tühine," rääkis Lõokene.

Äripäev küsib täna, mida arvata riigi soovist taastuvenergia toetusi vähendada ning kas taastuvenergia toetussüsteem õigustab end.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474