3. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiina kinnisvaramull taas hoogu kogumas

Hiljutistel kinnisvaraoksjonitel on maa hind Pekingis järsult tõusnud, andes märku, et vaatamata valitsuse pingutustele seda jahutada, on Hiina kinnisvaraturg taas üle kuumenemas.

Pekingi äärealal Tonggzhous müüdi sel nädalal suur maatükk 160 miljoni dollari eest, mis on 491% kõrgem alghinnast. Viimati maksti maatüki eest sedavõrd palju üle kahe aasta tagasi, kirjutab Financial Times.

Hiina kinnisvaraturg hakkas taastumismärke näitama eelmise aasta lõpus ja seda arengut tervitavad kohalikud omavalitsused, kelle maa müümisest saadavad tulud on eelarves olulisel kohal.

Hinnatõus on aga tekitanud hulgaliselt kriitikat, et ametnikud puhuvad võimalikku kinnisvaramulli suuremaks, sest piiravad maa pakkumist.

Omapärase pöördena on üheks põhikriitikuks tõusnud seesama kinnisvaraarendaja, kes Tongzhou maatüki ära ostis. Ren Zhiqiang pöördus internetis valitsuse poole ja läkitas nende suunas kriitikanooli pärast võidupakkumise tegemist.

"Ma tean, et maa eest kõrgema hinna maksmine on riskantne," ütles Huayan Groupi juht Ren Twitterile sarnases sotsiaalvõrgustikus Weibo. "See ei ole rõõmus sündmus ei minu firma ega ühiskonna jaoks. Kuid ellujäämise nimel ei jää mul muud üle, kui edasi võidelda valitsuse kehtestatud maamonopoli ja pakkumise puudujäägi tingimustes," lisas Ren.

"Ülikõrgete hindade kartuses on valitsus vähendanud konkureerivate oksjonite arvu, millega nad on loonud tõelise maa puuduse, mis on viinud ülikõrgete hindadeni. Kas valitsus tõesti arvab, et pakkumise vähendamine on hea moodus kinnisvarahindade tõusu kontrollimiseks?" küsis Ren retooriliselt.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474