10. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maroko püüab jäljendada Dubaid

Maroko püüab jäljendada Dubaid, muutudes atraktiivseks mänguväljakuks rikastele eurooplastele, kuid maad vaevab rahanappus, kuna pangad on investeerinud hotellidesse, mida mõjutab üleilmne finantskriis, vahendab Bloomberg.

Laenud koduostjatele ja ettevõtetele kasvasid läinud aastal kuni novembrini aastakümne aeglasemas tempos, selgub keskpanga andmetest. Septembris lubas kuningriigi keskpank vähendada pankadel reserve, et suurendada raharinglust.

Maroko nagu Dubai on hädas, kuna keset turismisektori laiendamist sadas kaela üleilmne finantskriis, mis kukutas investeeringuid, viis arendajad raskustesse ning pangad ja investorid istuvad halvaks läinud kinnisvaralaenude otsas. Jones LaSalle'i andmetel tegid laenud arendustele tipu 2007. aastal, ning sel aastal on jõudmas kätte suure osa laenude tagasimaksmise tähtaeg, mis võib viia kinnisvara müügini.

Jones La Salle'i Lähis-ida ja Põhja-Aafrika hotellide juhi Gabriel Matari sõnul ei ole Maroko turg nii arenenud, et suudaks katta kõik projektid - need on liiga suured, et vaid Maroko pangad suudaksid neid kanda.

„Pangad on ilmselgelt liiga avatud kinnisvaraturule ja prioriteet on ehitada valmis projektid, millega on juba alustatud," ütles CBRE Groupi vanemkapitalijuht Zineb Masrour. "Tuleb aeglustada finantseerimist sensitiivsetesse projektidesse nagu turism ja tippklassi eluasemed. Need projektid on valdavalt mõeldud välismaalastele, kes investeerisid tugevalt paari aasta eest, kuid enam nad seda ei tee.“

Kuues megakuurordis, mis on osa üheksa miljardi eurosest arendusest, on arendus pandud seisma, mis viib välisinvestorite lahkumiseni. Suurim on Taghazout, kuhu pidanuks tulema esimeses arendusetapis hotell ja Raffles brändi all villad, poloklubi ja rannaklubi.

Hinnad langevad. Mõned eluasemed, mis maksid kaks aastat tagasi 20 000 dirhami ruutmeetrist, on nüüd saadaval 12 000 dirhamiga (1077 euroga) ja kohati isegi 8000 dirhamiga (718 euroga). 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474