18. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rein Kilk ostab Pärnu Sadama välja

Rein Kilgi AS Transcom saab esmaspäeval Pärnu Sadama ainuomanikuks, tehingu hind on konfidentsiaalne.

"Transcom otsustas kasutada aktsiate eelisostuõigust, millega saab senisele 50%-le lisaks teise poole juurde ning Pärnu Sadama ainuomanikuks," ütles Transcomi nõukogu esimees Rein Kilk. "Kui senised kaasaktsionärid otsustasid oma osalusest loobuda, tekkis Transcomil võimalus oma osalust suurendada. Kuna ettevõte on heas seisus ja väärtuslik, siis loomulikult otsustasime seda võimalust kasutada," lisas ta.

6. detsembril tuli uudis, et ettevõtja Endel Siff omandas oma ettevõtte Logman Invest kaudu 50% Pärnu Sadama aktsiatest A&O ASilt, mille omanikud on Juhan Pihelbu ja Mati Einmann. Siff rääkis toona, et initsiatiiv tuli tema poolt. "Pärnu Sadam on väga põnev ning asub väga heas kohas Lõuna-Eesti transiidiettevõtete jaoks. Minu jaoks on see atraktiivne investeering, sest mul on kogemus sadamas," kommenteeris Siff.

Kilk pakkus siis, et 50% aktsiate müügihind võib ulatuda 20-30 miljoni euroni. "Eeldan, et see on pigem 30 kui 20 miljonit eurot," ütles Kilk, lisades, et kasutab ehk ise ostuõigust.

Tänases pressiteates meenutas Kilk võimalust müüa Transcomile kuuluvad aktsiad tollasele kaasaktsionärile ASile A&O. "Kahjuks kehastus ostja müügiläbirääkimiste käigus ümber väljapressijaks," lisas ta. "Kui kaasaktsionär korraldab sinu vastu alusetu pankrotiavalduse esitamise eesmärgiga arestida tema poolt himustatav vara, siis sealt edasi on kahjuks keeruline head nägu teha," märkis Kilk

Pärnu Sadam on tema sõnul väga suure potentsiaaliga ettevõte. "Ligi pool Eestist välja veetavast metsa- ja turbaressursist asub Pärnu Sadama teeninduspiirkonnas ning oleme ettevõttesse teinud mitmeid perspektiivseid investeeringuid, millest loodame tulevikus tulu lõigata," rääkis ta.

AS Transcom moodustab koos tütar- ja sidusettevõtetega kontserni, mille erinevad ettevõtted osutavad sadama-, transpordi- ja muid teenuseid. Kontserni kuuluvad tütarettevõtted AS Pärnu Sadam, OÜ Pärnu Stividorid, AS Tartu Sadam, AS Transcom Vara, OÜ Green Window, OÜ Sadamahalduse, OÜ Zelluloosi Kinnisvara ja sidusettevõte AS Kihnu Veeteed.

AS Pärnu Sadam haldab Pärnu jõe suudmes asuvat sadamat. Sadama teeninduspiirkonnas Järva, Lääne, Pärnu, Viljandi, Tartu, Põlva, Võru ja Valga maakondades asub oluline osa Eesti sadamate kaudu väljaviidavatest tooraineressurssidest (kuni 45% metsaressursist ja kuni 65% turbaressursist) ja töötlevast tööstusest.

ASi Pärnu Sadam käive oli 2011. aastal 9,29 miljonit eurot ehk 14% rohkem kui aasta varem. Mullu esimesel poolaastal vahendas Pärnu sadam kaupu ca 1 000 000 m³ (sh hakkepuitu 114 331 m³, ümarpuud 563 969 m³ ja turvast 354 000 m³), Pärnu sadamat külastas esimesel poolaastal kokku 276 laeva.

Lähitulevikus plaanib Pärnu Sadam süvendada Pärnu laevateed ja rekonstrueerida kesklinna kai, nii et sadamas oleks võimalik vastu võtta kruiisilaevu.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474