21. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keemiatööstus pani veokid autogaasiga sõitma

Kiviõli Keemiatööstus hakkas aasta algusest koostöös Reola Gaasiga oma veokites kasutama autogaasi.

Autogaasi, täpsema nimetusega LPG-d (liquid petrol gas), kasutamise põhjuseid oli keemiatööstuse keskkonnadirektori Alar Kalamehe sõnul peamiselt kaks. „Muidugi on LPG kasutuselevõtmine ettevõttele oluline majanduslikust aspektist. Vähemtähtis ei ole see otsus aga ka keskkonnaalaselt,“ rääkis Kalamees. 

Majanduslikust seisukohast on sääst samuti kriitilise tähtsusega. Tänasel kütuseturul võimaldab kõige rohkem säästa just LPG. Reola Gaasi tegevjuht Jaanus Mumm kinnitas, et just seepärast ongi LPG-d lisaks erasektorile jõuliselt üle võtmas ka  tööstusettevõtted.

„Diislimootoriga autole LPG seadme paigaldamisega asendatakse diislist 20-30% LPG-ga ja LPG on ~45% odavam võrreldes diisliga,“ selgitas Mumm. „Kuna LPG kulu on sama suur kui diislikulu, siis saavutatakse kokkuhoid keskmiselt 15%. Sellest lähtuvalt tasub gaasiseadme paigaldus ära juba väga lühikese ajaga.“

Kiviõli Keemiatööstuse transpordijaoskonna juhataja Ervin Küttise sõnul on tegelik kokkuhoid lubatust aga veelgi suurem. „Võib öelda, et gaasiseadmega veokitel on kokkuhoid isegi 20–25%,“ kommenteeris uue kütuse kasutusse võtmist Küttis. „Positiivne üllatus oli aga, et pärast gaasiseadme paigaldust lisandus veokile tuntavalt võimsust. See on meelepärane juhtidele, kes alguses olid gaasi suhtes väga skeptilised.“

Alexela Grupi ettevõte Reola Gaas rajas 2012. aastal neli uut gaasitanklat ning tanklavõrgustik laieneb ka sel aastal 5-7 tankla võrra. 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474