5. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikogu otsus toob taastuvenergia tootjaile 40 mln kahju

Olemasolevad taastuvenergia tootjad kannavad riigikogu hiljutise otsuse tõttu 40-43 miljoni euro suurust majanduslikku kahju, teatas taastuvenergia koda.

31. jaanuaril riigikogu majanduskomisjonis taastuvenergia toetuste üle peetud hääletusel rikkusid valitsuserakonnad taastuvenergia tootjate ning majandusministri poolt 19. juulil 2012 sõlmitud kokkulepet, seisab koja pressiteates.

Taastuvenergia toetussüsteemi ühepoolne ja tagasiulatuv muutmine on koja teatel lühinägelik ja kulukas samm, mille maksab kinni tarbija – selle tagajärjel muutub erakapitali kaasamine energeetika kaasajastamisse Eestis küsitavaks, tõusevad intressimäärad ja pidurduvad investeeringud.

"Kohalikul hakkepuidul töötavad Tallinna, Tartu ja Pärnu koostootmisjaamad hoiavad igal aastal soojatarbijatele kokku ligi 20 miljonit eurot. Valitsuserakondade otsus tähendas, et ülejäänud Eesti võib odavamast soojahinnast unistama jäädagi," tõdes taastuvenergia koja juhataja Rene Tammist.

Majanduskomisjon vähendas toetusi tuuleenergiale 93 EUR/MWh-ni ning taastas 600 GWh toetuse piirangu, mille kaotamises olemasolevatele tootjatele kokku lepiti. Kokkulepet rikuti ka konkurentsiametiga kooskõlastatavate toetusmäärade ja elektrijaamade omatarbe toetamise osas.

Valitsuserakondadesse kuuluvate saadikute otsus on taastuvenergia koja kinnitusel teravas vastuolus peaministri, keskkonnaministri, riigikogu majanduskomisjoni endise ja praeguse juhi seisukohavõttudega, milles lubati tagasiulatuvatest kärbetest hoiduda.

"Samuti on otsus selges vastuolus valitsuse koalitsioonileppega, milles lubati olemasolevatele projektidele vähendada toetusi üksnes kokkuleppel tootjatega ning eelisarendada taastuvatel allikatel põhinevat energiatootmist," märkis koda.

Riigikogu otsusel on ka regionaalpoliitiline mõõde, sest selle tulemusena jääb taastuvenergia koja kinnitusel maapiirkondades loomata tuhandeid uusi töökohti nii elektrijaamade ehituses, käitamises, metsanduses ja põllumajanduses.

Vaatamata pangaliidu ja mitmete teiste institutsioonide hoiatustele saatsid koalitsioonipoliitikud investoritele selge sõnumi, et Eestisse investeerimisel peab arvestama, et Eesti riigi sõna ei maksa, kinnitas koda oma teates.

"Elektrituru seaduse muudatusi menetledes tegi parlament otsused, mis kinnitavad Eestit kuulumist kõige halvemas mõttes tüüpiliste Ida-Euroopa riikide sekka. Seda nii investeerimiskliima stabiilsuse kui ka energiatootmise sisuliste valikute seisukohalt," lausus taastuvenergia koja juht Rene Tammist.

Taastuvenergia kotta koondunud energiatootjad on otsustanud oma investeeringuid kaitsta, kaaludes muuhulgas seadusemuudatuste vaidlustamist kohtus.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474