6. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viis meest said relvakauplemise süüdistuse

Põhja ringkonnaprokuratuur esitas viiele mehele süüdistuse kuritegudes, mis on seotud tulirelvade, nende osade ja lõhkeseadeldise osade ebaseadusliku käitlemisega.

Süüdistuse järgi kuulusid Sergei S (48), Dmitri (43) ja Mart (51) alates eelmise aasta aprillist kuni augustini kuritegelikku ühendusse, mille eesmärk oli varalise kasu teenimine tulirelvade ja laskemoona ebaseadusliku käitlemisega.

Kohtueelsel uurimisel kogutud andmeil otsisid Sergei S ja Dmitri Kesk-Euroopast relvamüüjad, tellisid neilt tulirelvi ja tõid kauba Eestisse. Seejärel andsid nad relvad ostjate leidmiseks ja edasimüügi korraldamiseks Mardile.

Süüdistuse järgi ostsid Sergei S ja Dmitri mullu kevadel ja suvel Slovakkiast vähemalt kümme deaktiveeritud püstolkuulipildujat CZ ja kaks püstolit CZ. Nad korraldasid relvade raudade vahetamise ning Mart müüs uuesti töökorda seatud tulirelvad Tallinnas ja Harjumaal edasi. Kahe tulirelva müümisel osales ka Nikolai (38).

Ühe püstolkuulipilduja ja püstoli soetas uurimisandmeil Sergei R (41) ning kümme tulirelva ostsid kokku kuritegu matkinud politseinikud.

Politsei pidas Sergei Si, Mardi ja Dmitri kahtlustatavatena kinni mullu 14. augustil. "Kohus võttis kolm peamist kahtlustatavat ka prokuratuuri taotlusel eeluurimise ajaks vahi alla. Neid on varem korduvalt kriminaalkorras karistatud, sealhulgas tulirelvade, lõhkeaine ja lõhkeseadelistega seotud kuritegude eest," ütles menetlust juhtinud Põhja ringkonnaprokurör Leelet Kivioja.

Nikolaid on varem karistatud ühe korra ning Sergei R on karistamata.

Kahtlustatavate elu- ja töökohtade läbiotsimisel Tallinnas, Harjumaal ja Ida-Virumaal leiti registreerimata püstol ja revolver ning mitmeid ebaseaduslikke relvaosi – peamiselt püstolkuulipildujate, püstolite ja vintpüsside relvaraudu ning relvalukke. Lisaks võeti ära kümmekond ebaseaduslikult soetatud detonaatorit ning säilinud sütiku ja laengutega mürsk ja süütenööri.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juhi Priit Pärkna sõnul on relvade ja lõhkeseadmetega tegelenud grupi tabamine politseile oluline töövõit. "Tegemist oli väga mahuka ning keerulise menetlusega, mille lõpptulemus saavutati meie kriminaalpolitseinike, kaitsepolitseinike ja teiste partnerite hea koostöö tulemusel. Kahtlustatavate kinnipidamiseni viis ka see, et meil õnnestus end ärisse n-ö sisse süüa ja tehingutes osaleda. Kindlasti tagab ebaseadusliku relvaäri ning relvade ja lõhkeaine sattumise tõkestamine tänavale üldist turvalisust," märkis ta.

Relvaäri tõkestamiseks tehti koostööd ka Läti ametivõimudega. Augusti keskel toimusid Lätis samuti kinnipidamised ja läbiotsimised, mille käigus sealne julgeolekupolitsei võttis ära kümneid relvi, laskemoona ja muid keelatud esemeid.

Kriminaalasja kohtueelse uurimise viis läbi Põhja prefektuuri kriminaalpolitsei ja uurimist juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474