15. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ilves ja Meerits andsid üle noore arhitekti preemia

Arhitektide liidu üldkogul kuulutas president Toomas Hendrik Ilves välja Noore Arhitekti Preemia 2012 laureaadi, kelleks osutus Veronika Valk.

Auhinnaks on Heldur Meeritsa ja reisibüroo Go Travel toel väljaantav 4500eurone reisitšekk vabalt valitud sihtkohta.

"Preemia on noorele arhitektile äärmiselt suureks inspiratsiooniks ja see tunnustus on mulle tõsiselt suureks auks," tänas värske laureaat eile oma kõnes.

Veronika Valk on mitmekülgne arhitekt, kelle tegevusvaldkonda kuuluvad nii traditsiooniline arhitekti töö (Suure-Jaani Gümnaasiumi juurdeehitus, Lasva veetorni ümberehitus, Eduard Tubina monument Tartus, keskplatsi kujundus Rakveres), kui ka arhitektuuri laiem populariseerimine (näitusetegevus, loengute, seminaride ja töötubade organiseerimine ning artiklite kirjutamine), teatas arhitektide liit.

Valgu mulluste tööde puhul tuleb esile tuua tema esinemist koos kaasautoritega Eesti paviljoni ekspositsiooniga Veneetsia rahvusvahelisel arhitektuuribiennaalil. Žürii viitas ka kunstiakadeemia 2012. aasta loengusarja raames külalislektorite ning nimekate välisarhitektide Eestisse toomisele Valgu poolt.

Ühtlasi loodab žürii, et auhinnareis aitab arendada Veronika Valgu kontakte ja koostöövõrgustikku.

"Kui meenutada seniseid preemia laureaate, siis nende looming kinnitab minu jaoks ühte olulist tõdemust – Eestis saab teha suuri asju ka oma loometee alguses ega pea pingutama aastakümneid, et esile tõusta. See on meie ja teie eelis. See on väikese riigi eelis," rääkis president Ilves.

Arhitekti töö on Ilvese sõnul justkui õpetaja töö. "Oma loominguga muudate te meid ümbritsevat ruumi kaasaegsemaks ja huvitavamaks. Kasutades keskkonnasäästlikke ja meile sobivaid ning omaseid materjale. Harides seejuures nii tellijaid ja avaliku ruumi eest vastutajaid kui ka avalikkust," tõdes ta arhitektide ees esinedes.

"Kõik ei sõltu alati rahast ja eelarvest, vaid pigem headest ideedest ja loominguvabadusest. Loodan, et lisaks teie vahetule ja heale loomingule on teil aega ja tahtmist elavdada arhitektuurialast mõttevahetust, olla austet ja kuulatavad arvamusliidrid Eestis, miks mitte kaugemalgi," lisas Ilves.

"Burmani ja Kotli loomingut tuntakse Eestis väga hästi ning ma olen kindel, et mõne aja pärast oskavad paljud inimesed lugupidavalt rääkida Grossschmidti või Tomiste majadest, uue ja värske mõtte esindajatest," ütles Ilves eile preemia üleandmisel.

President tänas Heldur Meeritsat noore arhitekti auhinna loomise eest ning firmat Go Travel konkursi toetamise eest.

Noore Arhitekti Preemia žüriisse kuulusid arhitektuuriportaali ArchDaily asutaja ja peatoimetaja David Basulto, arhitektid Ülo Peil ja Villem Tomiste (mullune laureaat) ning ettevõtjad Heldur Meerits ja Aavo Kokk.

Noore Arhitekti preemia eesmärk on virgutada noorte arhitektide innovaatilist ja loovat mõtlemist. Konkurssi korraldab arhitektide liit ja seda toetab kultuurkapital.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474