Autor: Juuli Laanemets • 12. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

5 olulist muutust kinnisvaraturul

Kinnisvaraturul toimuv sarnaneb üha rohke buumieelsele ajale leiab LMV Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing. Ta loetleb 5 põhjust miks ostjate hinnadiktaadist liigub suund müüjatele.

LVM Kinnisvara juhatuse liige  Ingmar Saksing ütles, et  praegune kinnisvaraturu hetkeseis meenutab paljuski 2004. aastat. „Kinnisvaramüüjad nautisid eelmisel aastal, eriti selle teises pooles, kahekohalisi kasvunumbreid, mis ületasid suuresti aastataguseid ennustus. Tundus, et hinnad jõudsid kohati buumieelsele tasemele,“ sõnas Saksing.

Kuigi maakonniti pole kinnisvaraturukasv olnud ühtlane, on Saksingu hinnangul kinnisvaramüüjatel soovi müüa vara tänasest hinnatasemest kõrgemalt ostjatele, kes on mures pankade poolt makstavate madalate hoiuseintresside või jätkuva hindade kasvu pärast. „Paljudel on see ka viimasel ajal õnnestunud. Kasvanud hindade ja jätkuva nõudluse taustal usun, et kinnisvaraturg pöördub käesoleval aastal ostjaturust müüjaturuks,“ ütles Saksing.

5 põhjust, miks „ostjaturg“  muutub  2014. aastal „müüjaturuks“:

• Vähenev pakkumine – siiani kasvanud kinnisvarapakkumiste arv alustas eelmisel aastal vähenemist. Tänaseks on pakkumiste arv ligi 10% väiksem ning see näitaja jätkab langust.

• Madalad intressimäärad – jätkuvalt odav eluasemelaen ning pankade sooduskampaaniad on heaks stardiplatvormiks laenuga uut kodu osta soovivatele ostjatele, mis omakorda toetab kinnisvarahindade kasvu.

• Lõppevad sundmüügid – kohtutäiturite järjest lühenev pakkumiste nimekiri ning pankade omandusse läinud projektide lõpumüügid on märgiks lõppevatest sundmüükidest, mis eemaldab veel ühe takistuse hindade kasvult.

• Laenulõksust pääsenud müüjad – buumieelsele tasemele jõudnud hinnad ja jätkuv hinnakasv võimaldavad kümmekond aastat tagasi kinnisvara ostnud ostjatel taaskord müüa oma vara ja mõelda elamistingimuste parandamisele.

• Uusarenduste hea müügitempo – kõik viimastel aastatel alustatud uusarenduste müügid on olnud edukad ning on leidnud mõistliku aja jooksul ostjad, mis viitab taaskord nõudluse kasvule.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474