Autor: Juuli Laanemets • 5. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Küttekulud erinevad 8 korda

Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) küsitles aasta algusel oma liikmeid küttekulude kohta. Selgus, et küttekulud erinevad üle Eesti kaheksa korda. Hinnavõit on renoveeritud majadel, kelle küttekulud jäävad tublisti madalamaks. 

"Kuigi talv on näidanud tänavu oma mahedamat nägu, polnud jaanuar siiski soe - tänavusest jaanuarist külmem oli keskmine temperatuur vaid aastatel 2003 ja 2010," rääkis küsitluse eestvedaja, EKÜL Tallinna ja Harjumaa büroo juhataja Raimo Jõgeva.

Jõgeva sõnul on küttekulud kaugküttega majades võrreldes eelmise aasta sama perioodiga veidi kasvanud. "Üle-eestilises küsitluses osalenute keskmine soojusenergia kulu ühe ruutmeetri kohta oli 24KW/h keskmise hinnaga 1,8 eurot. Küttekulutused erinesid üle Eesti umbes kaheksa korda - kõige vähem kulus küttele raha tervikrenoveeritud majades Tallinnas,"

rääkis Jõgeva. Küsitleti kaugküttega elamute korteriühistuid, mille eramute keskmine vanus oli 42 aastat. Kõige madalam soojusenergia kulu oli 8,3KWh/m2 kohta ja kõige suurem 71,2 KWh/m2 kohta. "Võrreldes eelmiste aastatega on kasvanud tervikrenoveeritud majade arv. Kasutusele on võetud alternatiivsed küttevõimalused nagu vesi-õhk soojuspumbad, päikesekollektorid, soojustagastusega ventilatsioon," ütles Jõgeva.

EKÜL viib küttekulude küsitlust läbi juba neljandat aastat. Küsitluses osalenud ühistud saavad enda käsutusse ka tulemuste koondtabeli, et võrrelda oma soojusenergia kulu teiste osalenute korteriühistutega. "Paljud renoveerimata korteriühistud kasutavad küsitluse tulemusi üldkoosolekutel renoveerimisotsuste vastuvõtmisel, sest tabel näitab selgelt, missugune energiasääst tervikrenoveeritud majades ikkagi on," selgitas Jõgeva.

EKÜL esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474