Autor: Juuli Laanemets • 10. märts 2014

LVM Kinnisvara: kontonumbriga eksides võid kaotada raha

Kinnisvaratehingutel tuleb olla senisest valvsam ja kontrollida arvelduskonto õigsust, sest SEPAle (Single Euro Paymets Area) üleminek muutis kõiki kontonumbreid, hoiatas LVM Kinnisvara.

Eestis kehtib 1. veebruarist üleeuroopaline maksesüsteem SEPA, mis tõi seniste lühikeste kohalike kontonumbrite asemel kasutusele pikemad rahvusvahelised IBAN-kujul kontonumbrid.

LVM Kinnisvara juhatuse liige  Ingmar Saksing ütles, et palju on räägitud uuele süsteemile ülemineku eelistest, kuid rääkimata on jäetud vale kontonumbrile maksmise riskid. „Klientide jaoks on tõusnud pangaülekannete risk, sest uues süsteemis ei kontrollita enam pangast välja mineval maksel kontonumbri ja saaja nime vastavust. Pangast välja mineval maksel kontrollitakse küll kontonumbri vastavust standardile, kuid eksimuse korral võib märkimisväärne rahasumma laekuda valele kontole,“ selgitas Saksing. „Edasine sõltub juba pangakonto omanikust, kellele raha ekslikult laekus. Loodetavasti tagastab konto omanik vabatahtlikult raha selle tegelikule omanikule, kuid kõikidel teistel juhtudel tuleb seda nõuda kohtu kaudu. Seejuures jääb loota, et laekunud raha ei ole kulutatud või selle saajal on piisavalt raha või vara, mille arvelt nõuet rahuldada.“

Seetõttu soovitab Saksing võimalusel eelistada kinnisvaratehingute puhul pangasiseseid ülekandeid või olla senisest kordades hoolsam arvelduskonto numbri edastamisel oma maaklerile, kontrollida selle õigust lepingutes ning maksekorraldustel.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806