Autor: Juuli Laanemets • 10. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

LVM Kinnisvara: kontonumbriga eksides võid kaotada raha

Kinnisvaratehingutel tuleb olla senisest valvsam ja kontrollida arvelduskonto õigsust, sest SEPAle (Single Euro Paymets Area) üleminek muutis kõiki kontonumbreid, hoiatas LVM Kinnisvara.

Eestis kehtib 1. veebruarist üleeuroopaline maksesüsteem SEPA, mis tõi seniste lühikeste kohalike kontonumbrite asemel kasutusele pikemad rahvusvahelised IBAN-kujul kontonumbrid.

LVM Kinnisvara juhatuse liige  Ingmar Saksing ütles, et palju on räägitud uuele süsteemile ülemineku eelistest, kuid rääkimata on jäetud vale kontonumbrile maksmise riskid. „Klientide jaoks on tõusnud pangaülekannete risk, sest uues süsteemis ei kontrollita enam pangast välja mineval maksel kontonumbri ja saaja nime vastavust. Pangast välja mineval maksel kontrollitakse küll kontonumbri vastavust standardile, kuid eksimuse korral võib märkimisväärne rahasumma laekuda valele kontole,“ selgitas Saksing. „Edasine sõltub juba pangakonto omanikust, kellele raha ekslikult laekus. Loodetavasti tagastab konto omanik vabatahtlikult raha selle tegelikule omanikule, kuid kõikidel teistel juhtudel tuleb seda nõuda kohtu kaudu. Seejuures jääb loota, et laekunud raha ei ole kulutatud või selle saajal on piisavalt raha või vara, mille arvelt nõuet rahuldada.“

Seetõttu soovitab Saksing võimalusel eelistada kinnisvaratehingute puhul pangasiseseid ülekandeid või olla senisest kordades hoolsam arvelduskonto numbri edastamisel oma maaklerile, kontrollida selle õigust lepingutes ning maksekorraldustel.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474