Autor: Juuli Laanemets • 9. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn esitab uued nõuded aadressitähistele

1. maist jõustuv Tallinna Linnavalitsuse määrus kehtestab aadressitähistele uued nõuded. Linnaosades kasutusel olevad värvilahendused ja kehtinud kujunduspõhimõtted viiakse kooskõlla varem kehtivate seadustega.

Määrus jõustub 1. mail 2014 ja määruse jõustumisest alates tuleb uued aadressitähised paigaldada vastavalt määruses esitatud nõuetele. Puudu olevad tänava- ja numbrisildid  tuleb paigaldada hiljemalt 1. maiks 2016. Olemasolevale, ametliku kohanimega kohale tuleb muu kohanimesilt paigaldada Tallinna Linnaplaneerimise Ameti kirjas määratud tähtajaks, kuid mitte hiljem kui 1. novembriks 2016.

Muu kohanimesilt on silt, millel on ametlikult määratud kohanimi, v. a tänavanimi. Näiteks Kalasadam, Lembitu park, Ilvesesild. Lisaks tänavatele on Tallinnas ligi 200 ametliku kohanimega objekti, mis on valdavalt tähistamata. Muud kohanimesildid tuleb üldjuhul kavandada postidele. Uue posti ja kohanimesildi hind kokku võib ulatuda kuni 40 euroni, mis teeb võimalike lisakulutuste summaks kuni 8 000 eurot.

Määruses sätestatud ülesannete täitmiseks vajalikud rahalised vahendid tuleb linnaosade valitsustel planeerida oma aastaeelarvesse. Linnaosade valitsustel on võimalik kulutusi ajatada kolmele eelarveaastale: 2014., 2015. ja 2016. aastale. Esialgse arvestuse kohaselt on aadressitähiste paigaldamiseks vaja eelarvelistest vahenditest leida kuni 16 000 eurot. Eelarvesse ei ole arvestatud kulutusi muude kohanimesiltide paigaldamiseks.

Määrus koosneb kaheksast peatükist

• Esimeses peatükis sätestatakse aadressitähiste määruse reguleerimisala ja eesmärk, antakse mõistete tähendused ning linnaosa valitsuse, ehitise omaniku kohustused.

• Teises peatükis sätestatakse üldised aadressitähisele esitatavad nõuded.

• Kolmandas peatükis käsitletakse aadressitähiste kujundust: mõõtmetele ja värvilahendusele esitatavaid nõudeid.

• Neljas peatükk käsitleb aadressitähistele kehtestatud keelelisi nõudeid.

• Viiendas peatükis sätestatakse aadressitähiste hoonele, piirdele või postile paigaldamise tingimused.

• Kuuendas peatükis kehtestatakse aadressitähiste paigaldamise tähtajad.

• Seitsmes peatükk käsitleb aadressitähiste järelevalve korda.

• Kaheksas peatükk käsitleb määruse rakendamise sätteid.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474