Autor: Juuli Laanemets • 7. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õiguskantsler: Riigi Teatajas avaldamata KOVide määrused ei kehti

Õiguskantsler Indrek Teder saatis kohalike omavalitsuste esindajatele ringkirja, milles juhib tähelepanu määruste nõuetekohase avaldamise olulisusele. Ta toonitas, et alates 2013. Aastast vastuvõetud määrused, mis ei ole Riigi Teatajas avaldatud, on tühised.

Ringkirja koostamise tingis õiguskantsleri sõnul asjaolu, et mitmed kohaliku omavalitsuse üksused ei suhtu tema hinnangul piisava tõsiduse ja hoolikusega linna või valla määruste avaldamise nõuetesse. Põhiseaduse kohaselt tuleb määrused avaldada ettenähtud korras ning täitmiseks on kohustuslikud üksnes nõuetekohaselt avaldatud määrused. Õiguskantsler palub kohalike omavalitsuste esindajatel üle vaadata nende omavalitsusüksuse määruste avaldamise praktika ning teha vajadusel vastavad muudatused.

Tederi sõnul ei ole määruste nõuetekohane avaldamine pelgalt formaalsus, vaid tegemist on äärmiselt olulise õigusloome etapiga. „Ilmselt ei aduta, et määruse seaduses ettenähtud korras avaldamisest sõltub määruse jõustumine ja kehtivus,“ selgitas õiguskantsler. Ta lisas, et määruste nõuetekohase avaldamata jätmisega võivad kaasneda tõsised riived kohaliku omavalitsuse elanike põhiõigustele ja keerulised õigusvaidlused kohaliku omavalitsuse korralduslikes küsimustes.

Alates 01.01.2013 jõustunud kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse muudatuste kohaselt tuleb kõik peale kõnealust kuupäeva vastu võetud volikogu ja valitsuse määrused avaldada Riigi Teatajas. Kohalikele omavalitsustele jäeti määruste avaldamise ümberkorraldusteks aega 2,5 aastat. Riigi Teatajas avaldamata n-ö vana määrus (vastuvõetud enne 01.01.2013) on jõustunud ja kehtiv, kui täidetud on määruse vastuvõtmise ajal kehtestatud nõuded. Mõistagi peab aga ka selline määrus olema avaldatud ja kättesaadav, et puudutatud isikud saaksid tutvuda selles sisalduvate õigusnormidega. Õiguskantsler soovitab kõigil kohaliku omavalitsuse üksustel esitada hiljemalt selle aasta 1. juuniks ka kõik n-ö vanade määruste terviktekstid Riigi Teatajas avaldamiseks.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474