9. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kindlustushanke korraldamine

Kindlustuse hange ei ole pelgalt kindlustuskaitse ostmine kindlustusseltsist, mida võiks võrrelda lihtsa kauba, näiteks saia ostmisega poest.Tegemist on oluliselt laiema protsessiga.

Kindlustushanke protsses võib hõlmata ettevõttest terve meeskonna erinevaid spetsialiste ja käsitleb endas järgmisi samme:

-ettevõtte riskide identifitseerimine ja analüüs;

-ettevõtte tegevusele, kindlustatavatele varadele auditi teostamine;

-ettevõtte vajadustele vastava kindlustusprogrammi koostamine, vajalike kindlustuskaitsete kirjeldamine, ettevõtte omavastutuspoliitika loomine;

-kindlustuskonkursi korraldamine, läbirääkimised kindlustusseltsidega;

-kindlustuspakkumiste ja tingimuste võrdlemine;

-vajadustele vastavate kindlustuslepingute sõlmimine ja administreerimine;

Olgu öeldud, et siin ei ole mõeldud kindlustuse hanke all riigihanke korraldamist, vaid kindlustuse ostuprotsessi kui tervikut ettevõtte poolelt vaadatuna.

Enne kindlustuse hanget tuleks ettevõttel kindlasti välja selgitada, kas on olemas endal niivõrd pädev spetsialist, kes suudab kindlustuse ostuprotsessi algusest lõpuni korraldada, või on mõistlik kasutada kindlustusprofessionaali –kindlustusmaakleri abi.

Kindlustusmaakler on ettevõtte kui kliendi esindaja/nõustaja kindlustuse ostuprotsessis ja teostab koos ettevõttega kõik sammud, mis on vajalikud ettevõtet ohustavate riskide väljaselgitamisest kuni õigete kindlustuskaitsetega lepingute sõlmimiseni.

Lisaks esindab kindlustusmaakler klienti ka kahjujuhtumi korral kogu kahjukäsitlusprotsessi jooksul.

Täna on maakleri nõustamisel ettevõtete sõlmitud kindlustuslepingute osakaal Eestis natukene üle poole kogu turu mahust. Selle numbri kasvamine aasta aastalt näitab, et ettevõtted hindavad maaklerit kui kindlustusprofessionaali kindlustuste ostul üha enam.

Vaadates täna erinevate kindlustusseltside tingimusi, siis ilma põhjaliku kindlustusalase teadmise ja kogemuseta võib kindlustuste ostu protsess ebakvaliteetseks kujuneda ja mitmed riskid, mis ettevõtte arusaamisel peaksid olema kindlustusega kaitstud, hoopis tähelepanuta jääda. Kurb tõsiasi selgub aga sellisel juhul tavaliselt liiga hilja-alles siis kui on juhtunud kahjujuhtum ja kindlustusseltsi hüvitisotsusest on selgunud, et kindlustusleping seda kahju ei katagi.

Enda 17. aastase kindlustusalase töökogemuse põhjal võin öelda, et väga ühtseid ja võrreldavaid kindlustustingimusi turul pole. Igal kindlustusseltsil on omad erisused ja kliendi esindajana ei lähe ma kunagi ostma kindlustuskaitset standardtingimustel, mis kindlustusseltsidel pakkuda, vaid põhjalikult koostatud kindlustustellimusega, kus on arvestatud ettevõtte kui kliendi spetsiifikaga.

Ühe kindlustusseltsiga suheldes võib kuigipalju abi olla ka kindlustusseltsi agendist, kuid tema pakub ja lähtub ainult oma tööandja, ehk siis konkreetse kindlustusseltsi tingimustest ja seetõttu ei saa ettevõtte ülevaadet kõigist turul pakutavatest võimalustest.

Üheks väga oluliseks argumendiks kindlustuse hanke protsessis maakleri kasutamisel on ka asjaolu, et kindlustusmaakleri kaudu on võimalik saada riskimaandamise lahendused väga spetsiifilistele riskidele väljaspoolt Eestit, kus neid igapäevaselt kindlustatakse. Eestis on spetsiifiliste riskide kindlustamine tihtipeale võimatu või põhjendamatult kõrge kindlustusmaksega.

Nagu näeme on kindlustuse hange terve protsess, kus eksimusi ei saa lubada, sest vastasel juhul need „ujuvad“ välja väga valusa tõena kahjukäsitluse protsessis.

Autor: Vaido Laanemets

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474