Autor: Juuli Laanemets • 15. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Müratabloo annab Mustamäel liiklusest ülevaate

Täna avati Mustamäel Lepistiku bussipeatuses Tallinna esimene reaalajas müra taset kuvav tabloo.

Abilinnapea Arvo Sarapuu ütles, et müratabloo paigaldamise eesmärk on eelkõige inimeste keskkonnateadlikkuse tõstmine. „Inimesed peavad linna mürarikkust tihti paratamatuks, aga tegelikkuses nii see ei ole. Nende värviliste numbrite abil soovime inimesi julgustada linna arengule rohkem kaasa rääkima ning ka oma harjumisi kriitiliselt üle vaatama,“ sõnas Sarapuu avamisel.

Müratabloo kuvab hetkelist mürataset detsibellides (dB) tabloo asukohas. Näitude värvid roheline, kollane ja punane on tinglikud ning need ei näita konkreetselt normide ületamist. Autoliikluse müra on ebaühtlane ja nii on normid kehtestatud pikemale ajaperioodile, lisaks ei ole otseselt kehtestatud norme sedalaadi alale, kus konkreetne tabloo ja mõõtmispunkt asuvad.

Küll aga on normid kehtestatud puhkealadele, näiteks Lepistiku pargile mõõtmiskoha kõrval. Kui mõõtmispunkt asuks pargis, siis näit tablool punaseks minna kindlasti ei tohiks. Enne müratabloo paigaldamist toimusid kontrollmõõtmised Parditiigi juures olnud mänguväljaku ümbruses. Mõõtmiste tulemused näitasid normide ületamist ning seetõttu viidi mänguväljak Sõpruse puiestee liiklusmürast eemale.

Müratabloo juurde kuulub ka seiresüsteem, mis salvestab kõik mõõtmised ning edastab need Tallinna Linnavalitsusele. Nagu ka tabloo, on seiresüsteem Tallinna jaoks täiesti uus lahendus, pidevat müraseiret seni Tallinnas praktiseeritud ei ole.

Tallinna Linnavalitsus on seisukohal, et kuna kõige suuremaks müra tekitajaks on Tallinnas autotransport, siis võiksid inimesed rohkem liikuda jalgsi ja jalgrattaga või kasutada ühistransporti ning loobuda ummikutes istumisest.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474