Rohelise Kontori tunnistuse saaja: kõige keerulisem oli algus

SEI Tallinn andis välja järjekordsed Rohelise Kontori tunnistused, seekord  Rahandusministeeriumile, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumile, Haridus- ja Teadusministeeriumile, samuti Harku ja Rae Vallavalitsusele ning Keila Linnavalitsusele.

„Kontorid tarbivad, otseselt või kaudselt, kuni 40% maailma toorainest ja ressurssidest,“ ütles tunnistusi kätte andnud SEI Tallinna vanemekspert ja üks Rohelise Kontori koolitajatest Evelin Urbel-Piirsalu. „Nii et suures plaanis on kontorite „rohelisemaks“ muutmisel hiiglaslik mõju keskkonnale.“ Tema sõnul on Euroopa Rohelise Kontori põhimõtetest lähtumine oluline just avalikus sektoris, sest enamus tööd on ju kontoripõhine ning samuti on avalik sektor suur hangete korraldaja. Rohelise Kontori süsteem eeldab, et kontoritööks vajalikud ostud ja hanked tehakse keskkonnahoidlikke põhimõtteid järgides.

„Paljud ütlevad, et see kõik võtab palju aega,“ kommenteeris Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) riigivara valdkonna juht Taivo Linnamägi „Tegelikult ei võta, sest sa lihtsalt arvestad oma igapäevases tegevuses nende põhimõtetega.“ MKM osales neljal SEI Tallinna Rohelise Kontori koolitusel. „Olime juba üht-teist alustanud, aga tahtsime kõike teha läbimõeldult ning süsteemsemalt,“ lisas  Linnamägi, kelle sõnul oli sai MKM koolitustest nii otsest rahalist kasu tegevuskulude kokkuhoiuna kui teadmisi, mida arvestada edasiste investeeringute puhul. „Võtsime eesmärgiks tegevuskulude vähendamise 10% ja selle me põhimõtteliselt ka saime.“ Kulusid investeeringuna tõi küll juurde kahe jalgratta soetamine, kuid investeering peaks end vähenenud autokasutusega peagi ära tasuma.

Linnamägi tõi omaette kasuna välja ka mõtteviisi muutuse, keskkonnahoiu propageerimise vajalikkuse. Kõige keerukam oli kogu protsessis just algus, meeskonna moodustamine ja koostööle saamine.

Haridus- ja Teadisministeeriumi esindaja Rünno Rahe sõnul oli ministeeriumil olemas kuus videokonverentsiruumi, mida kasutatakse pidevalt ning see on oma positiivse mõju juba andnud. Ministeerium asub neljas majas, Rohelise Kontori põhimõtteid on praegu rakendatud ühes neist, rakendumas on need peatselt ka teistes hoonetes. „Kõige keerulisem on ikkagi olnud kaasahaaramine,  inimesed on ju kinni oma traditsioonides ja hoiakutes,“ sõnas Rahe. Tema sõnul on lisaks rahalisele kokkuhoiule väga oluline ka inimeste keskkonnateadlikkuse tõstmine üldisemalt, et ministeeriumi töötajad oleksid keskkonnahoius heaks eeskujuks ka väljaspool ministeeriumimaja.

SEI Tallinn on läbi viinud kaks Rohelise Kontori koolitussarja alates aastast 2012, koolitatud on 45 avaliku halduse või ka erasektori organisatsiooni. Kui esimesel koolitussarjal olid enamus koolitatavatest erasektori ettevõtted, siis teisel osalesid rohkem avaliku sektori organisatsioonid. Rohelise Kontori tunnistuse on teiste hulgas saanud näiteks AS Ragn-Sells, AS DHL Eesti, AS Starman, Eesti Töötukassa, EAS. Sügisel jätkatakse Keskkonnainvesteeringute toel Rohelise Kontori koolituste ja nõustamisega. SEI Tallinn käis aprillis ka Valgevenes jagamas oma kogemusi keskkonnahoidlike hangete läbiviimisest sealsetele eraettevõtjatele ning ametnikele.

Rohelise Kontori tunnistus antakse välja kolmeks aastaks.

Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhituse ja kinnisvara konverentside korraldajaTel: 58 552 554
Kristi Kool
Kristi KoolKinnisvarauudised.ee toimetajaTel: 53 003 098
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806