Autor: Juuli Laanemets • 31. juuli 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ohtlike eterniidijäätmete kogumist toetatakse rahaliselt

Eterniidijäätmete kogumise ja käitlemise projektidele jagati KIKi viimasest  keskkonnaprogrammi voorust 67 000 eurot. Toetustega  vähendatakse looduse risustamist ja eterniidi tolmust tingitud haiguste teket.

„Eterniit on väga massiivne jääde ning selle suure koguse käitlemine võib omal jõul kujuneda üpris kulukaks. Kuid see on kindlasti vajalik, sest lisaks looduskeskkonna saastamisele, sisaldavad vanad eterniidid ka inimesele ohtliku asbesti,“ rääkis KIKi juhatuse esimees Veiko Kaufmann. „Vältimaks, et eterniit ei jääks kuhugi aianurka vedelema või halvimal juhul, seda ei viidaks metsa alla, oleme KIKist rahastanud omavalitsuste kogumistegevust.“

Viimasest keskkonnaprogrammi taotlusvoorust toetati kokku üheksat eterniidikogumisega seotud projekti, millega plaanivad taotlejad kokku likvideerida ligi 400 tonni eterniiti. Toetust said teiste seas näiteks Valgamaa Omavalitsuste liit, Põlva vallavalitsus ja ka Võru linn.

Eterniidi kui asbesti sisaldava jäätmete käitlemisprobleem on teravalt tõstatunud viimastel aastatel, mil aina rohkem nõukogudeaegsetest eterniidikatustest vajavad väljavahetamist. Nõuetekohase käitlemisega välditakse eterniidis sisalduva asbesti jõudmist õhku ning sealtkaudu inimeste kopsudesse. Asbesti puhul on tegemist mürgise, tervist kahjustava ainega.

KIK toetab eterniidikogumist ohtlike jäätmete alamprogrammist. Alates keskkonnaprogrammi uuest taotlusvoorust on eterniidijäätmete kogumine ja käitlemine ohtlike jäätmete kogumiskohas või jäätmejaamas ka toetuste jagamist reguleerivas määruses eraldi välja toodud. Sellega soovib KIK pöörata eterniidijäätmetele suuremat tähelepanu ning julgustada kohalikke omavalitsusi nende käitlemiseks toetusi taotlema.

Keskkonnaprogrammi uus taotlusvoor on avatud 21. augustini. Rohkem infot vooru kohta leiab KIKi kodulehelt SIIN.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474