Autor: Juuli Laanemets • 21. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ABB töötas välja maailma võimsaima maa- ja veealuse kaablisüsteemi

525 kV pingega ülekandekaabel võimaldab kahekordistada energiavoogu, samuti pikeneb 1500 kilomeetrini energia transpordivõimalus.

Energeetika- ja automaatikatehnoloogiakontsern ABB Grupp töötas välja läbimurdelise, 525 kV pingega maailma võimsaima maa- ja veealuse kaablisüsteemi, mis võimaldab kahekordistada energiavoogu ning muuta samas taastuvenergia kasutamise tõhusamaks ja tulusamaks.

”See suur tehnoloogiline läbimurre muudab taastuvenergiaprojektide teostatavust ning mängib tulevikus võtmerolli maa- ja veealuste kõrgepingekaablite integreerimisel taastuvenergiaallikatega pikkade vahemaade tagant,” ütles ABB Grupi tegevjuht Ulrich Spiesshofer.

Uus innovatsioon võimaldab seniseid energia ülekandemahte enam kui kahekordistada 1000 megavatilt (MW) kuni 2600 megavatini. Samuti pikeneb uue kaabli kasutamisega elektrienergia transpordivõimalus 1000 kilomeetril 1500 kilomeetrini, hoides ülekandekaod samas alla 5 protsendi.

Uue kaabli pinge määr on 64 protsenti enam kui praegune kõrgeim pinge seda tüüpi tehnoloogiate puhul (320 kV). 525 kV pingega kaablisüsteemi saab rakendada nii maa kui vee all, mistõttu on tegemist ideaalse lahendusega tiheasustusega või tundliku keskkonnaga piirkondadesse.

Uus kaablitehnoloogia võimaldaks transportida suurtes tuuleparkides toodetavat elektrit juba isegi kuni kahele miljonile majapidamisele. Samas pakub uudne tehnoloogia säästuvõimalusi nii kapitali- kui tegevuskulude osas.

ABB tegutseb Eestis alates aastast 1992, ettevõtte tegevus jaotub kolme valdkonda: tootmine (tuule- ja diiselgeneraatorid, sagedusmuundurid, taastuvenergiaseadmed, elektrikilbid, komplektalajaamad); müük (ülekandevõrkude ja jaotusalajaamade projektid, kesk- ja madalpingetooted, automaatikaprojektid, robotid) ning korrashoiuteenused tööstusklientidele. ABB on pälvinud neli korda (2007-2009, 2011) Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse poolt välja antava „Aasta Välisinvestori“ auhinna ning korra (2008) Eesti parimale ettevõttele määratava „Ettevõtluse Auhinna“. Kogu kontsern annab tööd ligi 145 000-le inimesele umbes sajas riigis.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474