Autor: Juuli Laanemets • 25. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sillamäel hakkab õhu puhtust mõõtma seirejaam

Homme avab keskkonnaminister Sillamäel õhuseirejaama, millega hakatakse süsteemselt jälgima ja hindama Sillamäe tööstustsooni ettevõtete tegevuse mõju piirkonna õhukvaliteedile. Sõtke tänavale rajatud jaama maksumus on 157 885 eurot, millest ligi poole moodustas SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse (SA KIK) toetus.

26. augustil avatava jaama kohta ütles KIKi nõukogu esimees Keit Pentus-Rosimannus, et Eesti on üks puhtama õhuga riike maailmas ning selle taseme hoidmiseks peame õhu kvaliteeti pidevalt hoolega jälgima. „Sillamäe on üks neid piirkondi, kus arenev tööstus võib õhu puhtust ja seeläbi kohalike elukvaliteeti mõjutada. Seetõttu on seal püsivat seirejaama hädasti tarvis, siis saame vajadusel kiiresti reageerida ning negatiivse mõju keskkonnale ja inimeste tervisele ära hoida,“ sõnas minister.

Õhu kvaliteeti hinnatakse Euroopa Liidu liikmesriikides kehtivate ühtsete meetodite ja kriteeriumide järgi. Kui kehtestatud piirväärtusi ületatakse, siis selgitatakse koostöös piirkonna ettevõtetega välja õhusaaste põhjused ning leitakse lahendusi õhukvaliteedi kehtestatud nõuetele vastavusse viimiseks.

ASi Sillamäe Sadam juhatuse liikme Margus Vähi sõnul kogutakse pideva seire käigus andmeid, mis võimaldavad tuvastada tuulega saasteainete levimise ka mujalt kui Sillamäe tööstustsooniga seotud aladelt. „Püsiseire on Sillamäe Sadama välisõhu kvaliteedi juhtimise osa ning selle käigus kogutud andmed edastatakse ööpäevaringselt. Sillamäe välisõhu kvaliteedi juhtimise süsteem on üks osa Eesti Õhukvaliteedi Juhtimissüsteemi võrgustikust,“ selgitas ta.

KIK toetab projekti Eesti keskkonnakasutuse vahenditest. Täpsemalt keskkonnaprogrammi atmosfääriõhu kaitse programmist, millest toetatakse välisõhu kvaliteedi tagamiseks vajalike seire ja järelvalvesüsteemide arendamist.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474