Autor: Juuli Laanemets • 1. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõte, raja enda 100 tamme park

Eesti Vabariigi 100. juubeliks saab koolide ja omavalitsuste koostöös saab iga maakond vähemalt ühe sajanditammiku. Samas on oodatud kõik ettevõtted ja eraisikud liituma tammeparkide rajamisse.

Eesti 100 tamme parkide rajamisse on oodatud kaasa lööma kõik soovijad, et istutada oma pere või suguvõsa park. Selleks tuleks sügisel korjatud tõrudest kasvatada pargi tarbeks oma puud ning istutada need siis aianurka, esivanemate tallu või kokkuleppel omavalitsusega lähimasse rajatavasse Eesti 100 tamme parki.

 „Tõrude korjamine saja tamme parkide jaoks algas küll möödunud aastal, kuid ka veel sel sügisel tõru mulda pannes jõuab tammepuu kasvada piisavalt, et teda saaks istutada 2018. aastal koos teiste puudega Eesti 100 tamme parki,“ rääkis RMK Viimisi looduskeskuse juht Daniel Juhhov.

Koolide ja omavalitsuste koostöös rajatakse esindustammepark Tamsallu, üle-eesti istutatavad kooliõpilased rohkem kui 30 tammeparki, -salu või –alleed. Oma Eesti 100 tamme pargi saavad ka Tallinna Loomaaed ja Viimsi vald ja Tartu, kus tammepark rajatakse Eesti Rahva Muuseumi kõrvale. Tammealleed on plaanitud Hiiumaale Käina-Kärdla maantee äärde, Kiviõlisse, Lehola-Lembitu linnamäele viiva tee äärde Suure-Jaanis aga ka Paide linna piirist Tallinna poole. Oma tammesalu tuleb Kilingi-Nõmmele, Mulgi häärberi lähedale ja Pühajärve kanti ning samuti istutatakse tammikud Tamme-Lauri tamme juurde, Kuressaare linna serva, Lottemaa väravasse, Sindi linnaparki, Kõlleste valda, Taeblasse, Tudulinna, Kohtla-Järvele ja Narva ning Keilasse.

Eesti 100 tamme pargi rajamisest on teada andnud ka organisatsioonid ja ühingud. Politsei- ja Piirivalveamet rajab tammepargi Mäosse. Oma sajandi tammikule on alguse pannud ka Viitka külaselts, MTÜ Suguseltside Muuseum ja Loominguline Keskus Kungla Mõisakülas.

Eesti 100 tamme parkide rajamine on üks Eesti 100-aasta juubelit ettevalmistavatest algatustest, mida veab riigikantselei. Ettevõtmise käigus koguvad esmajoones koolilapsed kuid ka kõik teised huvilised tammetõrusid ning kasvatavad neist puud, mis istutatakse Eesti 100 tamme parkidesse, saludesse või alleedesse.  Oma pargi rajamise ideest tuleks kirjutada riigikantseleile, siis saavad 100 tammega pargid ka vastavalt tähistatud.

Rohkem infot veebilehel.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474