Autor: Kristina Traks • 18. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ärikinnisvara investeeringute turg oli 240 mln eurot

Eesti ärikinnisvara investeeringute turg oli eelmisel aastal 240 mln eurot ning Colliers International partneri, investeeringute ja hindamise juhi Margus Tinno sõnul on kõik ärikinnisvara sektorid saavutamas küllastumispiiri.

"Kui tänavu esimese kvartali lõpuks saavad tehtud kõik tehingud, mis praegu pooleli on, siis on esimese kvartali lõpuks pool mullusest mahust juba koos," ütles Tinno.

Viis suuremat ärikinnisvaraga tegelevat ettevõtet (East Capital, Zenith CM, Capital Mill, Eften Capital, Colonna Capital) moodustasid turust 42 protsenti.

Tinno sõnul vajab uusarendus käivitamiseks ja õnnestumiseks edukat eelmüüki ning peab olema mingis mõttes senisest teistsugune. "Küsimus on selles, kes on üürnikud ja kust nad tulevad," ütles Tinno.

Eesti ärikinnisvaras domineerivad konkurentsitult tootmise- ja laopindade sektorisse, kuhu on läinud kõige enam raha. "Ideaalis ostetakse parema meelega kontori- ja kaubanduspindu, kuid tootmises ja laopindades on tooteid rohkem saadaval ning need sobivad parem investorite esitavate nõudmistega," selgitas Tinno. Kontoripinnad domineerivad tema sõnul kogu Ida-Euroopa turgu, kuid meil on neil väga väike osakaal ärikinnisvarast. 

Suur osa Eesti ärikinnisvaraturust on väikeinvestorite turg - kuni 5-miljoni eurosed tehingud võtavad turust ligi 90 protsenti. "See näitab, et siin tehakse tehinguid väikeste objektiga, suuri objekte on arvuliselt vähe, kuid mahtude poolest mängivad nad suurt rolli ja mõjutavad ka suurt pilti. Colliers hakkab tehinguid lugema alates 5-miljoni eurostest tehingutest."

Kust tuleb raha kinnisvarainvesteeringuteks? "Investorite raha on suures osas Vene päritolu - kolmandik rahast on pärit Venemaalt. Teine kolmandik on kohalik raha ning 25 protsenti rahast pärineb Skandinaaviast," ütles Tinno.  "Ida-Euroopa ärikinnisvara investeeringute turust võtab Baltikum 6 protsenti ja ka Ida-Euroopa turu mõistes oleme pigem perifeeria."

 

 

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474