Autor: Aira Tammemäe • 6. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Baltikum on lääne investorile sõjatsoon 

Ober-Hausi juhatuse esimees Tarmo Kase tõi kolme Balti riigi kinnisvaraturgu kirjeldades välja mõned huvitavad faktid, näiteks mõjutab Läti kinnisvaraturgu elamislubadega kauplemise piiramine ning lääne investorid käsitlevad Bltikumi sõjatsoonina. Kõige hullem on seis hetkel Jurmalas.

Kase sõnul on Läti elukondliku kinnisvaraturu madalseisu üheks põhjuseks kinnisvarainvesteeringuga seotud elamislubade nõuete karmistamine Venemaa kodanikele. "Läits on läbi elamislubade äri, Venemaalt pärit kinnisvaraostjaid on seetõttu vähem. Kui varem pidi elamisloa saamiseks ostma 142 000 väärtuse kinnisvara, siis nüüd juba 250 000 euro väärtuses. See on suhteliselt värske muutus," kommentaaris Kase.

Lätis on kriis karmilt mõjutanud Jurmala piirkonda. "Vene investorid on sinna ostusid teinud müstilise hinnaga. Jurmalas on kinnisvaraarendus täiesti ära kukkunud, pakkumine on meeletu ja kõik seisab," kirjaldas Kase olukorda lõunanaabrite juures. 

Veel tõi Kase välja nende Riia kontori juhi kommentaari: „Baltikum on sõjatsoon lääne poolt vaadatuna ja siia raha eriti ei liigutata“ Ka Helsingit vaadatakse tema sõnul sellise pilguga.

Eesti turust rääkides tõi Kase välja huvitava fakti: "Eestlased kolivad Lasnamäele." Samuti on Tallinnas muutunud aktiivsemaks soomlased, seda viimase aasta jooksul. "Soomes uusi arendusi juurde ei tule ja  investeerimisvõimalusi ei ole. Aastal 2012 ostsid kinnisvaraostjad Soomes mugavust, nüüd ostavad inimesed kinnisvara vajaduse rahuldamiseks. Mugavus ei ole enam teema." Mere sõnul on YIT Ehituse uute korterite müük soomlastele kasvanud tohutult. "YITi soomlased usaldavad. Soomlaste palk on võrreldes eestlastega kahekordne aga ruutmeetri hind siin kaks korda soodsam," kommenteeris Kase. Tema sõnul kasvab soomlaste osalemine Tallinna kinnisvaraturul lähitulevikus veel. "Näiteks, kui Tallinn-Helsingi tunneliga midagi toimuma hakkab."

"Kui ma ise peaksin investeerima, siis ikka kesklinna korterisse, " viitas Kase Tallinna eluasemeturust rääkides. 

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474