Autor: Aira Tammemäe • 11. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasta Betoonehitiseks kuulutati Tondiraba jäähall

Aasta Betoonehitis 2014 tiitli võitis Tondiraba jäähall, mille projekteerisid Kadarik Tüür Arhitektid OÜ ja EA Reng AS ning ehitas AS Merko Infra. 

Ehitajale Ahto Aruväljale Merko Ehitusest on Tondiraba jäähall juba toonud "Aasta Ehitaja 2014” võidu.

Aasta betoonehitis 2014 – Tondiraba Jäähall. Konkursi peaauhind – Kadarik Tüür Arhitektid OÜ.

- Tellija auhind – Tallinna Spordi- ja Noorsooamet;- konstruktori auhind – Civen OÜ, Novarc Group AS;- ehituse ja betoonitööde auhind – Merko Ehitus Eesti AS;- betooni auhind – E-Betoonelement AS, Rudus AS, HC Betoon AS;- raketise auhind – Peri AS.

Kokku kasutati Tondiraba jäähalli ehitustöödel ligi 9400 m³ betooni, 1400 m³ liimpuitu ja kümneid kilomeetreid torustike ja kaableid ning rekordajal oli platsil kuni kümme kraanat kokku 1000 tonni tõstejõuga. 4500 seinaelementi on toodetud E-Betoonelemendis.

Jäähalli hoone valmis 14 kuuga. Tegemist on keeruka ehitisega, mis on täis erakordseid lahendusi alates 4500 raudbetoonist elemendist, 2000 ruutmeetri suurusest ilma ühegi vuugita valatud betoonpõrandast kuni imposantsete, kuni 62 meetri sildega puitfermideni. Areenide puhul on märkimisväärne, et nende jääalune 2000 ruutmeetri suurune betoonpõrand on valatud ilma ühegi vuugita ja sinna ei ole tekkinud mitte ühtegi pragu. Jäähallide põrandapind asub umbes 4 meetrit allpool maapinda -1 korrusel. Valgeks värvitud ning ülikvaliteetselt betoneeritud jäähalli betoonpinna sees asetsevad 8 cm sammuga külmatorud, kus põhiliseks külmakandjaks on vesiglükool, aga harjutusväljaku juures hakatakse kasutama ammoniaakvesilahust, mis pole nii viskoosne ja tänu millele hoitakse kokku pumpade minevat energiat. Betoonpind on isoleeritud ning valatud liivakihile, mis on omakorda ümbritsetud küttetorudega igikeltsa vastu. Igikeltsa madala temperatuuri vastu kasutatakse jääksoojust, mis soojustagastuse kaudu ventilatsioonikambris eraldatakse. Kokku paigaldati põrandkütte torusid 8 kilomeetrit ning jahutustorusid väljakutes jää tegemiseks 8,7 kilomeetrit.

„Aasta Betoonehitis 2014” konkursi žüriisse kuulusid Eesti Arhitektide Liidu, Eesti Betooniühingu, Eesti Ehitusinseneride Liidu, Eesti Ehitusettevõtjate Liidu, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu, Eesti Projektbüroode Liidu ning Eesti ja Soome ehitusajakirjanduse esindajad. 

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474