Autor: Sirje Rank • 28. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootslaste eluasemelaenuralli jätkub

Rootsi majapidamised jätkavad laenuvõtmist kiirenevas tempos, mis on kasvav oht Rootsi majandusele ja pangandussüsteemile.

Lõviosa laenudest on eluasemelaenud, mis kasvasid juunis aasta baasil 7,4%.

Juunis kasvasid kõik laenud kokku Rootsis aasta baasil 6,9% 3,176 triljonile Rootsi kroonile, mida on 198 miljardi krooni võrra rohkem kui läinud aasta juunis, kirjutab Rootsi majandusleht Dagens Industri.

„Kui eluasemete hinnad peaksid langema, tunnevad majapidamised ennast vaesemana, kuna vara väärtus kahaneb, aga laenud on üleval. See võib sundida neid ettevaatlikumalt tarbima, mis võimendab majanduskonjunktuuri langust,“ selgitas ohte Rootsi Finantsinspektsiooni peaökonomist Henrik Braconier.

Võlakoorem kasvab, kuid laenud on üha odavamad. Juunis oli Rootsi majapidamiste keskmine eluasemelaenu intress uutes laenulepingutes 1,63%.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474