Autor: Aira Tammemäe • 5. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FOTOD: 5 säravat näidet päikesepaneelide disainist

Päikesepaneelid ei pea hoone arhitektuuris mõjuma tehnilise võõrkehana, vaata parimaid disainilahendusi.

1. Animo Leadership keskkool

Disain:  Brooks + Scarpa arhitektid

Kus: California, USA

Energiatõhusus on selle keerulisele krundile ehitatud imposantse koolimaja üks tähtsamaid omadusi. Brooks + Scarpa arhitektid lõid õppimispaiga, mis on ühtaegu mugav ning näitab ka eeskuju alternatiivenergia kasutamise osas. Lõunapoolne fassaad kaeti mitte vähem kui 650 päikesepaneeliga, mis katavad 75% hoone energiavajadusest.

Allikas: http://freshome.com/2013/06/17/striking-public-school-design-in-california-adorned-with-650-solar-panels/

Foto: John Linden

2. Metropolitan Green

Disain:  Mark Helder

Kus: New York, USA

Metropolitan Green on 5-korruseline siniselt säravatest päiksepaneelidest fassaadiga mitmeotstarbeline hoone. Mark Helder'i disainitud ligi 300m2 põrandapinnaga hoone jalajälg on kõigest 47m2 suurune ning efektne fassaad toodab 40% vajaminevast energiast.

 

 

Allikas:http://inhabitat.com/nyc/metropolitan-green-solar-panel-clad-building-brings-bright-pops-of-color-to-williamsburg/

3. Kortermaja kui malelaud

Disain:  Philippon-Kalt Architects

Kus: Pariis, Prantsusmaa

Hoone pakub ruumikaid kortereid madala sissetulekuga inimestele. Malelaua stiilis fassaad on suunatud Rue La Chapelle'ile ning igal esiküljel asetseval korteril on personaalne maast laeni liugustega rõdu, et interjööri pääseks maksimaalselt loomulikku valgust. Kahe kattega toonitud päikesepaneelid on paigaldatud asümmeetrilise mustrina ning nad täidavad kaht rolli pakkudes privaatsust ja varju.

Toonitud päikesepaneelid neelavad päikesekiiri ning toodavad ligi 40% energiast mis kulub vee soojendamisele.

Allikas:http://inhabitat.com/checkerboard-solar-clad-housing-project-pops-up-in-paris/

4. Kontorihoone Aarhus'is

Disain: C. F. Møller

Kus: Aarhus, Taani

Büroohoone majutab Aarhus'i omavalitsuse Tehnilist Administratsiooni ning selle disain on mõeldud demonstreerima progressiivset kontorihoonete ehitust. Linn koos C. F. Møller'iga soovisid hoida energiatarbe "passiivmaja" standardile vastava ning pakkuda töötajatele kvaliteetset siseõhku. Hoone täielik soojatarve on maksimaalselt 15 kWh/m2 aastas ning kogu energiatarve kõige rohkem 50 kWh/m2 aastas.

170 m2 päikesepaneelidest sein mõjub vertikaalse skulptuurse elemendina ning toodetava energiaga eelsoojendatakse talvel sissevõetavat õhku ning jahutatakse suviti kontoreid. Kontoriruumide aknad on süvistatud ning kaitstud päikesevarjudega, mille pinnad toodavad kontoritele elektrienergiat.

Allikas:

http://inhabitat.com/brand-new-aarhus-office-building-covered-in-a-wall-of-solar-panels/low-energy-office-building-cf-moller-3b/?extend=1

Foto:  C. F. Møller

5. Värvikirev Tehnikakonverentsikeskus Šveitsis

Disain: Catherine Bolle, Richter Dahl Rocha & Associés architectes, Solaronix

Kus: Lausanne, Šveits

2014. aastal avatud École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) Tehnikakonverentsikeskus Šveitsis oli esimesi suuremaid trükktehnikal põhinevaid päikesepaneele (DSC) kasutavaid ehitisi. Oodatakse 8000 kWh aastast tootlikust, mis on vaid pisikene osa keskuse koguenergiatarbest. Siiski välditakse ülisuure aatriumi muutumist väljakannatamatuks päikeselõksuks.

Allikas:

https://www.forumforthefuture.org/greenfutures/articles/massive-solar-fa%C3%A7ade-swiss-convention-centre

Fotod: juanbisquert.files.wordpress.com

 

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474