Autor: Koit Brinkmann • 5. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn kuldab teatud kinnisvaraarendajaid

Tallinna linna poolt koolide ja lasteaedade remondi-haldamise ning munitsipaalkorterite rentimise eest makstud iga kolmas euro läks mullu ettevõtjatele kasumiks.

Kokku maksis Tallinna linn eelmisel aastal kuuele ettevõttele üle 23 miljoni euro, samade ettevõtete kasum kokku oli aga 7,7 miljonit eurot.

Kuigi lepingupartneritest ettevõtteid on kuus, siis nende taga on üsna sama ettevõtjate ring.

Kinnisvara- ja turvaettevõtja Urmas Sõõrumaa firmas Vivatex Holding ning ehitus- ja kinnisvaraettevõtjate Jaanus Otsa ja Olaf Hermani firma BCA Center renoveerisid 2006.a Tallinna linnavalitsusega sõlmitud lepingute järgi kumbki viis kooli ning seejärel haldavad neid järgmised kolmkümmend aastat. Tallinna linn maksab ettevõtetele vastavalt konkursil pakutud hinnale renti.

Vivatex Holding sai mullu linnalt 4,6 miljonit eurot. Ettevõtte puhaskasumiks tuli üle kahe miljoni euro. Kokku on ettevõttele puhaskasumit kogunenud üle 12 miljoni euro.

BCA Center suuromanikud on läbi firmade Otsa ja Herman, lisaks kuuluvad väiksemad osad firmade kaudu Eve Hermanile ja Luksemburgi ettevõttele Callisto S.A.

Omanikele maksti üle-eelmisel aastal dividendideks 600 000 eurot ning veel aasta varem 290 000 eurot. BCA Center mullune puhaskasum oli veidi üle miljoni euro. Tallinna linnalt saadi rendimakseid 3,77 miljonit eurot. Jaotamata kasumit on praeguseks kokku 6,4 miljonit eurot.

Lisaks on Tallinna linnal leping OÜ-ga Kooliarendus, kes 2010.a renoveeris 9,3 miljoni euro eest neli kooli. Linn maksis eelmisel aastal Kooliarendusele kasutusrenti 1,8 miljonit eurot ning ettevõte lõpetas aasta 0,8 miljoni euro suuruse puhaskasumiga. Leping linnaga kestab 2039. aastani.

Ettevõtte omanike hulgas on firmade kaudu Tiit ja Toomas Kõuhkna, Aivar Tuulberg, Raivo Rand, Vallo Paal, Jaanus Otsa, Olaf Herman, Rein Kiudsoo ning veel teised, peamiselt Astlanda Ehitusega seotud ettevõtjad. Väike osalus kuulub ka siin Luksemburgi ettevõttele Callisto S.A.

Ettevõtte omanikeks on firmade kaudu Tiit ja Toomas Kõuhkna, Eve Herman, Kaupo Kolsar, Kajar Kruus, Luksemburgi ettevõte Callisto S.A ning advokaadibüroo Glimstedt.

Arendajatele on ülikasumlikeks osutunud ka Tallinna linna tellitud munitsipaalkorterite projektid.

OÜ Raadiku Arendus on Lasnamäel andnud Tallinnale 20 aastaks rendile üheksa kortermaja. 2009. aastal sõlmitud lepingu järgi muudetakse rendimakse suurust tarbijahinnaindeksi muutuste järgi. Mullu maksis Tallinn arendajale üheksa miljonit eurot, kaks aastat tagasi aga 500 000 eurot vähem. Raadiku Arenduse mullune puhaskasum küündis nelja miljoni euroni. Sellest 2,6 miljonit oli raamatupidamislik kasum ning 1,4 miljonit SWAP-intressi kasum.

Ettevõte kasutab intressimäära kõikumisega seotud riskide katmiseks tuletisinstrumendina intressimäära SWAPi, mis kajastatakse bilansis õiglases väärtuses. Õiglase väärtuse muutused kajastatakse kasumiaruandes finantskulu või -tuluna. Intressimäära SWAPi väärtus on iga hetk muutuv suurus ja sõltub Euribori liikumisest. Kui Euribor ületab fikseeritud intressimäära, on intressimäära SWAPil positiivne väärtus.

Koos SWAPi intressi kasumitega on Raadiku Arendusel eelmise aasta lõpu seisuga kogunenud jaotamata kasumit 31,5 miljonit eurot. Ettevõte kuulub Astlanda Ehitusele ja Vallikraavi Kinnisvarale. Esimese omanikud on Jaanus Otsa, Olaf Herman, Kajar Kruus, Kaupo Kolsar jt. Vallikraavi Kinnisvara kuulub Aivar Tuulbergile ja Raivo Rannale.

Teine munitsipaalelamute projekt Lasnamäel on Loopealsel. Mullu sai Loopealse Elamu OÜ Tallinna linnalt üüritulu 2,3 miljonit eurot, millele lisandus 0,85 miljonit üüritulu elanikelt. Kuigi ettevõtte raamatupidamislik kasum oli 312 000 eurot, siis 5,8 miljoni suurune SWAP-intressi kahjum tegi kokku 5,5 miljoni euro suuruse kahjumi.

„Intressivahetuslepingu õiglase väärtuse kajastamise mõjul on ettevõtte omakapital negatiivne. Ettevõte ei kavatse intressivahetuslepingut ennetähtaegselt lõpetada ning seepärast ei ole ka reaalset kohustust õiglast väärtust tasuda,“ märgitakse aga majandusaruandes.

Loopealse Elamu omanikud on Vallikraavi Kinnisvara kaudu Tuulberg ja Rand, Irest Ehituse kaudu Rein Kiudsoo, Emil Pärn, Tarmo Liinold ja Teet Margus. Teine pool ettevõttest on Nordea Bank esindajakonto nimel.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474