Autor: Eva Kiisler • 30. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põhjamaades haldusturu maht üle kolme korra suurem kui Eestis

Baltikumis on passiivsete varaomanike osakaal ärikinnisvara sektoris märkimisväärselt madalam kui arenenud turgudel ja ärikinnisvara halduse turg praktiliselt välja arenemata.

“Vaadates võrdlusi Skandinaaviaga, siis näeme, et kui Baltikumis on  vaid 30 % ärikinnisvarast passiivsete  investorite käes, siis Põhjamaades 70 – 75 % ja Suurbritannias suisa 85 %,” kõneles Niinemägi. “Eestis on vastav number veel väiksem kui teistes Balti riikides: vähem kui 20 % kvaliteetsete büroo- ja kaubanduspindade mahust on sõltumatute teenusepakkujate hallata.”

DTZ Kinnisvaraekspert hindamisosakonna juhataja Aivar Tomsoni kinnitusel on tegu alles viimase paarikümne aasta jooksul kujunenud arenguga Põhjamaade ärikinnisvara halduse turul.

“Olulisima tõuke selleks andis, et palju riigivarasid läks korraga erakätesse. See kasvatas nõudlust professionaalse teenuse vastu ja ka haldusteenuste turumahtu väga olulisel määral. Seega on ajaloolised põhjused, miks Põhjamaades on haldusteenuste turu maht on praegu oluliselt suurem kui Eestis,” rääkis Tomson.

“Professionaalsed investorid soovivad suurema tõenäosusega haldusteenust sisse osta ja keskenduda investeeringute tegemisele ning nende pealt teenimisele. Sõltumatute haldusteenuste pakkujate osakaalul on potentsiaali ka Baltikumis mitmekordistuda. Näeme, et haldusturul on potentsiaali tulevikus kasvada ka Eestis vähemalt miljoni ruutmeetrini,” ennustas Niinemägi.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474