Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 13. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Madal intress pressib uued korterid üüriturule

Eluruumide arendamise aktiivne turg on suurendanud korterite pakkumist ning müüki paisatud korteritest jõuab osa ka üüriturule.

"Müüki paisatud kortereid soetavad üüriinvestorid, kes otsivad olematutele hoiuseintressidele paremat tootlust ning seda soodustab ka madal laenuintress, kirjeldas saadetud teates üüriturul toimuvat portaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

kv.ee portaalis pakutakse Tallinnas kuu jooksul 2100-2300 üürikorterit, mida on 12-15% aastatagusest enam. "Üüripakkumisi tuleb kuust-kuusse juurde ja selle taga on silmnähtavalt aktiivne elamispindade arendustegevus,“ selgitas Teslon.

Üürikinnisvarasse investeerimist soodustavad tema sõnul madalad intressimäärad. Äsja kukkus laenude baasintressimääraks olev kuue kuu Euribor nulli ja seejärel lausa miinusesse. Kui pangad sellistes tingimustes hoiustele intresse sisuliselt ei maksa, siis tundubki, et targem on raha paigutada üürikinnisvarasse, mis toodab aasta baasil 4-8% tootlust.

„Kõrgem on üürikorterite kulude-eelne tootlus vanemate korterite puhul. Samas peab arvestama, et selline turg on riskantsem, samuti on suuremad omanikukulud. Uuemad, parema kvaliteedi ja eelkõige madalamate kommunaalkuludega korterid on üürnikele kindlasti atraktiivsemad. Nende võrreldav üüritootlus jääb portaali andmete baasil valdavalt 3-5% suurusjärku,“ tõi Tarvo Teslon välja investeeringu tasuvuse näitajad.

Uuemate korterite tootlus on küll madalam, kuid kuna on tegemist uusehitistega, võib arvata, et need hooned vajavad lähiaastatel vähem investeeringuid ning nendega on omanikul seeläbi vähem muret. Teisisõnu on tegemist vähemriskantse kinnisvaraga.

Portaalis KV.EE on Tallinna üüripakkumiste keskmine hind 9,5-9,7 €/m² kuus, mis on 5-7% aastatagusest enam. Statistilise hinnatõusu taga on pigem asjaolu, et pakkumisse lisanduvad uued ehk kallimad üürikorterid kergitavad keskmist näitajat, kuigi reaalset hinnatõusu aset leidnud ei ole.

„Uute korterite üüriturule lisandumine on väga positiivne trend. See suurendab üürisektori pakkumist, kus siiani on valitsemas mõningane defitsiit. Samuti laieneb üürnike valikuvõimalus pakkumiste hulgas, kus kvaliteet on hea ja väga hea,“ lisas Teslon.

Kinnisvaraportaalil KV.EE on igas kuus üle 600 000 külastaja. Portaali haldab AllePal OÜ. Samasse gruppi kuulub veel Eestis tegutsev portaal Osta.ee.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474