Autor: kinnisvarauudised.ee • 18. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mere keskus kerkib kuuekorruseliseks

Mere keskus
Autor: Raul Mee
Tallinna linnavalitsus algatas reisisadama naabruses asuva Mere pst 10 kinnistu detailplaneeringu, mille eesmärgiks on luua võimalus rajada alale kuni kuuekorruseline ärihoone ja selle kõrvale linnaväljak.

Planeeritava maa-ala suurus on 0,77 ha. Detailplaneeringu koostamise eesmärk on liita ärimaa sihtotstarbega Mere pst 10 kinnistu ja transpordimaa sihtotstarbega Ahtri tänav T5 kinnistu üheks ärimaa sihtotstarbega krundiks, määrata krundi kasutamise tingimused ning ehitusõigus kuni kuue maapealse ja kahe maa-aluse korrusega ärihoone ehitamiseks, teatas Tallinna Linnavalitsus.

Planeeritav maa-ala asub Mere puiestee, Ahtri tänava, Kai tänava ja Poordi tänava vahelises kvartalis, Mere puiestee ääres äri- ja eluhoonete piirkonnas. Planeeritaval maa-alal asuva ärimaa sihtotstarbega Mere pst 10 kinnistu omanik on EHC Merekeskus OÜ, transpordimaa sihtotstarbega Ahtri tänav T5 kinnistu omanik on Tallinna linn.

Mere pst 10 kinnistul paikneb ärihoone – Merekeskus, Ahtri tänav T5 kinnistu on hoonestamata. Lisaks jääb planeeritavale alale osa Tallinna linna omanduses olevast transpordimaa sihtotstarbega Mere pst T2 kinnistust.

Vaated vanalinnale peavad jääma

Planeeritav maa-ala jääb Tallinna vanalinna muinsuskaitseala kaitsevööndisse ja vaatesektorisse, mille hoonestamisel tuleb tagada vanalinna silueti vaadeldavus.

Paljassaare ja Russalka vahelise rannaala üldplaneeringu kohaselt jääb Mere pst 10 kinnistu alale, mille peamised juhtotstarbed on kesklinna mitmefunktsiooniline maa ja üldkasutatavate hoonete maa. Hooned peavad olema vaadeldavad kõigist külgedest ning ehitise suurim lubatud kõrgus maapinnast on 24 m. Alale on lubatud rajada kuni 6-korruselisi hooneid. Uute hoonete rajamisel tuleb tagada muinsuskaitseobjektide Rotermanni soolalao ja Tallinna Püha Siimeoni kiriku vaadeldavus. Ühtlasi tuleb luua jalakäijatele ühendus kesklinnaga ning tagada linna poolt vaated merele. Detailplaneeringu algatamisettepanek ei ole Paljassaare ja Russalka vahelise rannaala üldplaneeringuga vastuolus.

Detailplaneeringu koostamise algatamist taotles EHC Merekeskus OÜ. Detailplaneeringu taotluse juurde on lahendusettepaneku koostanud FE Arhitektid OÜ ja illustreeriva materjali Chapman Taylor Deutschland.

Detailplaneeringu algatamise taotlusega seoses koostatud muinsuskaitse eritingimuste kohaselt võib Mere pst 10 hoone lammutada ning praeguse hoone kohale on lubatud rajada uus ärihoone, kui järgitakse tänava- ja kvartalijooni. Uue hoone üldkõrgus võib olla kuni 24 m, kui on arvestatud vaatesuunda Admiraliteedi basseini põhjaservalt Tallinna vanalinnale.

Admiraliteedi basseini juurest kavandatud vaatesuuna sihis olevale jalakäijate tänavale peab Mere pst 10 kinnistul olema võimaldatud läbipääs maapinna tasandil, esimese korruse kõrgusel. Kuna Mere pst 10 hoone jääb Tallinna vanalinna muinsuskaitseala kaitsevööndisse, siis tuleb enne uue hoone ehitustööde algust kinnistul läbi viia arheoloogilised kaevamised.

Kinnistu lõunapoolsesse ossa planeeritakse linnaväljak. Enne kavandatava hoone projekteerimist tuleb korraldada arhitektuurivõistlus, tulenevalt Paljassaare ja Russalka vahelise rannaala üldplaneeringus ala nr 8 kohta antud soovitusest määrata hoonestusviis vastavalt arhitektuurivõistluse tulemusele. Planeeritav ala asub Mere puiestee ääres linnaehituslikult olulises kohas.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474