Autorid: Lauri Leet, Lauri Leet, kaasautor • 29. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toompark: ärikinnisvara vahendaja peab olema professionaal

Kinnisvarakoolitaja ja analüütik Tõnu Toompark.
Autor: Raul Mee
Võrreldes elukondliku kinnisvara vahendajaid äripindadega maakleritega võib esimeste puhul märgata kvaliteedi oluliselt suuremat kõikumist, kinnitab kinnisvarakoolitaja ja analüütik Tõnu Toompark.

Toompark märgib, et suur enamus kinnisvara vahendajatest-maakleritest tegelevad vaid elamispindadega ja maaga.

„Elamispindade turule sisenemise barjäär on maakleri jaoks oluliselt madalam. Tõused laua tagant püsti  ja hakkad maakleriks - sa ei pea seda isegi kellelegi ütlema. Sa oledki maakler sellest hetkest kui sellega tegelema asusid,“ selgitab Toompark. Elamispindade turul on kliendid suures osas mitteprofessionaalid ja ei oska head maakleriteenust tihti ära tunda ega seda nõuda.

Maakler, kes tegeleb äripindadega elamispindade turule keskendumise kõrvalt  ei suuda üsna tõenäoliselt kvaliteetset teenust pakkuda. Vaid äripindadele keskendunud maakler suudab seda tunduvalt suurema tõenäosusega. Ärikliendile ja erakliendile keskendumine tähendab kontseptuaalset erinevust, mis nõuab erinevaid lähenemisi ja muudab tööpõldu oluliselt.

„Äripindade maakleri  keskmine tase peab olema kõrgem, sest kui ta ei suuda puhta näoga laua taga istuda ja elementaarseid lauseid moodustada, ei ole ta lihtsalt maakler, ta ei suuda midagi ära teha. Elamispindade turul on see asi oluliselt lihtsam – ka kehva teenusega õnnestub kuskilt üks klient ära rääkida, objekt müüki saada, kusagilt teine. Kahjuks selliseid maaklereid esineb,“ ütleb Toompark. „Sama asi on aastatega oluliselt paranenud  - kui  veel 15 aastat tagasi kvaliteetset teenust elamispindade vahendusturul ei eksisteerinud, siis täna on võimalik kvaliteetset teenust osta küll, tuleb vaid õiged maaklerid üles leida.“

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474