Autor: Marta Jaakson • 11. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raivo Rand: Sooman viskas kirve kapsaaeda

Ehitusfirma Rand & Tuulberg üks omanikke Raivo Rand
Autor: Raul Mee
Ehitusfirma Rand & Tuulberg üks omanikke Raivo Rand lükkab Pindi kinnisvara partneri Peep Soomani süüdistused korruptsioonis ja lobistamises muigega tagasi ja peab seda naabrile kirve kapsaaeda loopimiseks, vahendab Äripäev.

„Ma lugesin, jah, seda Peep Soomani ebaviisakat pöördumist,“ ütles Rand muigega. Täna kirjutas Peep Sooman oma Facebooki lehel, et riigi üürimajad on kõige lollim idee, mida ta on valitsejate suust kuulnud ning paiskas õhku korruptsioonikahtluse. "Kas teadsite, et selle projekti taga ei ole omaalgatuslikult ükski erakond, vaid suur ja tuntud ehitusettevõte, kes varemgi munitsipaalkortereid ehitanud?" kirjutas Sooman. Ta viitab ilmselt ehitusfirmale Rand & Tuulberg, mis on olnud seotud mitme Tallinna munitsipaalkorterite projektiga.

Ranna hinnangul on Urve Palo ja nüüd ettevõtlusminister Liisa Oviiri idee üks paremaid mõtteid, sest eestlastel on puudujääk kvaliteetsetest ja headest elamispindadest. Riigi planeeritud üürimajad tulevad Ida-Virumaale ja Kagu-Eestisse, kuhu Rand & Tuulberg on viimasel ajal ehitanud mitu tootmishoonet. „Me teame, kui hädas on need ettevõtted oma tööjõu saamise ja leidmisega. Teatud töödele leidub ka kohapeal inimesi, aga on ka spetsialiste, kes tuleb tuua väljaspoolt juurde ja nendel ei ole võimalik elamispinda leida. Samas need vanad majad on amortiseerinud, neid pole renoveeritud,“ selgitas Rand.

Sama probleem valitseb tema sõnul ka Tartus, Tallinnas ja Viljandis. „See, et riik paneb õla alla üürikorterite ehitamisele, on pisikene kukesamm, nihe positiivsuse poole,“ ütles Rand. Ta lisas, et loodab, et riik jõuaks nii kaugele, et üürikortermajad kerkiksid mitte riigi rahade eest, vaid toel. Rand pidas silmas, et riik võiks eraettevõtetele pakkuda soodustusi näiteks maa leidmisel ja taristu ehitamisel.

Ei ole lobistaja

Rand lükkas tagasi Soomani väite, nagu oleks tema juba aastaid tegelenud selle idee lobimisega. „See on tema enda asi, siin ei ole otseselt meie firmaga midagi pistmist. Ma olen sama ideed juba viis kuni seitse aastat rääkinud, sest ma lihtsalt näen, mis juhtub. Me peame oma kahaneva elanikkonna üritama keerata kasvule ja see on üks meede,“ selgitas Rand.

Ta eitas ühist vaatenurka sotsiaaldemokraatidega ja märkis, et tal on hea läbisaamine kõikide erakondadega, välja arvatud mõne ekstreemsema parteiga.

Rand soovitas mõelda rohkem Eesti tulevikule. „Mitte istuda kännu otsas ja oodata, mis juhtub, kui tegelikult midagi ei juhtugi,“ ütles ta. Rand rääkis, et talle tundub, nagu oleks käimas ehitusbuum – ehitushinnad on madalad ja kraanad on püsti, ent elamispindu ehitati mullu ligi 3900 ühikut, kui vajadus on 6000 ühiku järele. "Tartu-Tallinna teed hakkame ehitama siis, kui ehitushinnad tõusevad jälle kõrgele," viitas Rand, et riik ei taha võtta laenu, et ehitada välja Tallinna-Tartu maantee, kui hinnad on madalad, vaid lükkab seda mõtet edasi seni, kuni ehitamine läheb kallimaks.

Kirves kapsaaias

Peep Soomani sõnavõttu nimetas ta kirve kapsaeda viskamises ega jätnud ka Soomani kapsaaeda ilma kirveta. „Seal on tegelikult probleem kinnisvara haldajatega, kes üürivad välja kümmekonda korterit, eriti nendega, kes üürivad kortereid Mustamäel või Lasnamäel. Nemad näevad ohtu, et nende bisnis kaob ära,“ rääkis Rand.

Tema hinnangul ei juhtu midagi väikeettevõtjatega, kellel on kvaliteetne üürikinnisvara heas piirkonnas. Lasnamäe ühetoalise korteri üle 200eurost kuuüüri peab ta aga üle mõistuse kõrgeks ning märkis, et see on hõlptulu saamine. Üüriturg on tema sõnul praegu Eestis kaootiline ning stabiilsusest ei saa rääkida enne, kui on olemas üürikortermajad.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474