Autor: kinnisvarauudised.ee • 22. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Poolaasta Tallinna korteriturul: kesklinn käib inimestele üle jõu

Kahes kõige kallimas linnaosas Kesklinnas ja Pirital langes tehingute arv aastaga oluliselt, pisut on kukkunud ka keskmine hind, näitab Center Kinnisvara analüüs.
Autor: Андрес Краас - консультант и маклер Center Kinnisvara
Esimesel poolaastal tegi Tallinna korteriturul suurima tõusu Haabersti, kus tehti aastataguse perioodiga võrreldes pea kolmandiku võrra rohkem kinnisvaratehinguid. Seevastu kahes kõige kallimas linnaosas Kesklinnas ja Pirital langes tehingute arv aastaga oluliselt, pisut on kukkunud ka keskmine hind, näitab Center Kinnisvara analüüs.

„Poolaasta dünaamika näitab, et kriisi ja krahhi ei ole ega paista, küll jätkub juba mõnda aega olnud muster, kus turu aktiivsus kandub kallimatelt piirkondadelt kaugemale. Uus korter võib turusituatsiooni arvestades 2500 eurost ruutmeetrihinda isegi väärt olla, aga paljudel ei hakka hammas sellele lihtsalt enam peale. Või ei peeta seda mõistlikuks ja tehakse mööndus asukoha asemel, saades seeläbi sama raha eest suurema korteri,“ analüüsis Center Kinnisvara tegevjuht Christian Ayrer Tallinna kinnisvaraturul toimuvat.

Haaberstis tehti tänavu 1. poolaastal 495 korteritehingut, mida on tervelt 30% rohkem kui aasta varem. Olulise tõusu tegid ka Nõmme (+21%) ja Mustamäe (+18%). Seevastu Kesklinnas langes tehingute arv aastaga tervelt 19% ning Pirital 12%.

Keskmise ruutmeetrihinna muutus pole aastaga nii suur olnud – enim (10%) on see kasvanud Põhja-Tallinnas, kus ulatub nüüd 1586 euroni ühe ruutmeetri kohta. Pea samasuure tõusu on teinud ka Nõmme (+9%), Mustamäe ja Lasnamäe (mõlemad +7%). Seevastu kõige kallimates linnaosades Pirital ja Kesklinnas on keskmine hind aastaga pisut langenud – vastavalt 3% ja 2%.

Peamiselt kergitavad Ayreri sõnul keskmist hinda just uusarendused, mis aga loob mulje üleüldisest hinnatõusust. See aga ei vasta tõele – ühe nö tavalise paneelmaja tavalise kolmetoalise korteri hind pole viimased paar aastat tegelikult väga muutunud. Korterimüüjal tuleb aga valmis olla selleks, et vahe kuulutuses toodud hinna ja selle hinna vahel, millega lõpuks tehing sõlmitakse, võib olla päris suur.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474