Autor: kinnisvarauudised.ee • 5. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Selgusid parimad korteriühistud

Tiitliga "Edukaim renoveerimisprojekt 2016“ pärjati KÜ Aasa tee 1 Tartumaal Ilmatsalus.
Foto: Kristel Trell, EKÜL ajakirja Elamu toimetaja
Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) kuulutas eile ühistute suurfoorumil kaheteistkümnendat korda välja parimad korteriühistud üle Eesti ning tunnustas tublisid ühistujuhte. EKÜL korteriühistute konkursil 2016 valiti parimad kolmes kategoorias: ilus koduümbrus, parim korteriühistu juht ja edukaim renoveerimisprojekt.

"Konkursil osales ühistuid üle Eesti: nii Tallinnast ja Harjumaalt, Tartust ja Tartumaalt, Pärnust ja ka Ida- Virumaalt. Eriti hea meel on selle üle, et seekord on osalemas ka Saaremaa suisa kahe kandidaadiga," rääkis EKÜL juhatuse liige Urmas Mardi. "Tugevaid kandidaate parima tiitlile oli mitmeid ning taas oli komisjonil võimalus olla tunnistajaks asjaolule, et Eestimaa eri paigus tegutseb palju väga tublisid ühistuid ja hakkajaid ühistujuhte, kes on oma majas ja majaümbruses ära teinud märkimisväärse töö.”

Konkursi komisjoni kuulusid Triin Reinsalu sihtasutusest KredEx, Regina Michaelis Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumist, Sven Mäe Tallinna Linnavaraametist ning Urmas Mardi Eesti Korteriühistute Liidu esindajana.

Edukaim renoveerimisprojekt

Kõige tasavägisem oli mõõduvõtt kategoorias „Edukaim renoveerimisprojekt“. Lisaks peaauhinnale otsustati välja anda kaks eriauhinda: „Edukaim renoveerimisprojekt miljööväärtuslikus keskkonnas“ ning "Parim renoveerimise ja ilusa koduümbruse terviklahendus."

Eriauhind „Edukaim renoveerimisprojekt miljööväärtuslikus keskkonnas“ läks Tartu korteriühistule KÜ Küüni 2, kes on renoveerinud kortermaja, mis asub väga erilises kohas – Raekoja platsi ääres. Eriauhinna "Parim renoveerimise ja ilusa koduümbruse terviklahendus" pälvis Pärnu KÜ Mai 23. "Maja kandideeris edukaima renoveerimiprojekti konkursil, kuid konkursi komisjonile avaldas väga muljet ka maja ümbrus, mis on kujundatud maastikukujundajast juhatuse esimehe poolt," tutvustas Mardi.

Tiitliga "Edukaim renoveerimisprojekt 2016“ pärjati KÜ Aasa tee 1 Tartumaal Ilmatsalus. "Majas on renoveerimisel tehtud praktiliselt kõik tööd, mida võimalik teha on. Kortermaja renoveerimisprojekti iseloomustab ökoloogiliselt jätkusuutlik lahendus," rääkis Mardi. "Maja renoveeriti täismahus KredEx 40% toetusega: fassaadi soojendamine, küttesüsteemi väljavahetamine (igas toas termostaadid), kuuma- ja külmavee torustiku väljavahetamine, uus elektrisüsteem, uued keldrid.

Keldrid on lahendatud selliselt, et päikesevalgus pääseb igasse keldriboksi ja päeval ei ole vaja lisaenergiat valgustuse jaoks. Kõik aknad vahetati kolmekordse klaasiga akende vastu ja tõsteti renoveerimise käigus väljapoole. Katusele paigaldati päikesepaneelid, millega toodetud energia abil soojendatakse vett  ja talvisel perioodil aitab see kütta ka teatud määral maja (maja köetakse talvel üldiselt keskkütte kaudu). Renoveerimisprojekti edukust iseloomustab ilmekalt energiamärgise muutus: varasem energiamärgis F on nüüd asendunud energiamärgisega B," rääkis Mardi.

„Ilus koduümbruse 2016“ kategoorias kuulutati võitjaks Tallinna KÜ Puhangu 30

Ilus koduümbrus

„Ilus koduümbruse 2016“ kategoorias kuulutati võitjaks Tallinna KÜ Puhangu 30. Võitjat iseloomustab väga läbimõeldud ja hästi korraldatud tegevus kortermaja ümbruse heakorrastamisel ja haljastustaimede valikul.

„Valik tehtud töödest: tiheda puurinde harvendamine maja ümbruses, et parandada valgustingimusi korterites, uute madalakasvuliste puude (näiteks iluõunapuud ja pihlakad) istutamine, prügimaja paigaldamine ja betoonkividest jalgtee ehitamine prügimajani, pesukuivatusala korrastamine, roheala piiramine hekkidega, viinapuude ja elulõngade istutamine tugikaartele, kiviktaimla ja rooside istutusala rajamine, lisaks suurte lillepeenarde ja õuevaaside taimede uuendamine ja korrashoid," vahendas Mardi. "Peaaegu kõik haljastustööd ümber elamu on teostatud elanike poolt. Ühistu esindajad märgivad, et ühine tegevus majaümbruse hooldamisel on parandanud elanike koostööd ja vähendanud elanikevahelisi konflikte."

Kategoorias "Ilus koduümbrus" on traditsiooniks saanud, et komisjon annab välja ka eriauhindu. Tänavu otsustas komisjon välja anda eriauhinna, mis kannab nimetust "Hingega loodud koduümbrus": see läks Pärnu korteriühistule KÜ Pikanõmme. "Ühistu liikmed ise öelnud nii: tööde teostamisele meie ühistu märkimisväärseid kulutusi ei ole teinud, aga meil on tore majahoidja, kes korrastab majaümbrust ja hoiab silma peal lillepeenardel. Igas maja püstikus on ühistu liikmeid, kes hoolivad ilust ja hobiaednikena lillepeenraid korras hoiavad. Lilleilu ei ole mitte ainult maja ees, vaid ka koridorides," tutvustas Mardi.

Parim korteriühistu juht

2016. aasta parimaks korteriühistu juhiks kuulutati pärnulanna Anne Betker (esitajaks KÜ Uus-Sauga 41A, Pärnu). "Parima korteriühistu juhi konkursil osalenud olid kõik seekord väga tugevad ja tunnustust väärivad kandidaadid," rääkis Mardi. "Parimat korteriühistu juhti 2016 iseloomustavad majaelanikud kui kohusetundlikku, abivalmis ja heade juhiomadustega inimest. Tema organiseerimisel ja juhtimisel on läbi viidud maja renoveerimine ja teostatud majaesise haljastustööd," rääkis Mardi.

Eriauhind Jõhvi

Konkursil anti välja aga ka eriauhind, mis läks korraga nii korteriühistule kui korteriühistu juhile - eriauhinnaga „Ida-Virumaa eeskuju“ pärjati Jõhvi KÜ Puru tee 24 ning ühistujuht Galina Smolina.

"Tegemist on korteriühistuga, kes oma hakkaja juhi eestvedamisel on oma kodukohas Ida-Virumaal näitamas eeskuju kortermaja renoveerimisel ja koduümbruse korrastamisel. Selle eriauhinnaga soovime tunnustada ühistu ja ühistujuhi julgust võtta ette suuremahulisi töid ja veenda majaelanikke renoveerimise vajalikkuses piirkonnas, kus kortermajade renoveerimine on alles algusjärgus," märkis Mardi.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474