28. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KPMG ootab Kesk- ja Ida-Euroopa kinnisvaraturu kasvukümnendit

Joel Zernask
Autor: Raul Mee
Kesk- ja Ida-Euroopa ärikinnisvaraturg kasvab stabiilselt järgmised kümme aastat, kuid jaekaubandus- ja kontoripindade kõrval tõotab turu uueks kasvumootoriks saada logistika- ja tööstuskinnisvara.

Investeeringud Kesk- ja Ida-Euroopa kinnisvaraturule ulatusid mullu Venemaad arvestamata 9 miljardi euroni, näitab rahvusvahelise nõustamisfirma KPMG värske kinnisvaramaksude ülevaade. Aasta varem oli investeeringute maht 7,7 miljardit eurot, kuid toonases statistikas kajastusid aga ka Venemaale tehtud investeeringud.

KPMG Eesti maksuvaldkonna juhi Joel Zernaski sõnul ei ole tähelepanuväärne üksnes kinnisvarainvesteeringute kiire kasv. "Globaalse nõustamisettevõttena näeme, et suurinvestorid on hakanud Kesk- ja Ida-Euroopas pealinnade kõrval huvi tundma ka suuruselt teiste ja kolmandate linnade vastu," kommenteeris Zernask. Investeeritakse ka nišisektoritesse.

Näiteks on KPMG täheldanud investorite kasvavat huvi nii ameerikapäraste "strip mall" kontseptsiooniga vabaõhuostukeskuste kui ka väljakujunenud ostutänavatel asuvate eksklusiivsete kaubanduspindade vastu.

Enim investeeriti 2015. aastal Kesk- ja Ida-Euroopa ärikinnisvaraturul kaubandus- ja büroopindadesse. Samas tõusis selgelt esile kasvav huvi tööstus- ja logistikasektori kinnisvara vastu, mida tiivustas tagant e-kaubanduse kiire areng.

Kesk- ja Ida-Euroopa kinnisvarainvesteeringute keskmeks on Poola, millele järgneb Tšehhi. Huvi ja tehingute maht on kasvanud Rumeenias, Slovakkias ja Ungaris.

KPMG tänavune, arvult viies Kesk- ja Ida-Euroopa kinnisvaramaksude ülevaade sisaldab infot kinnisvara maksustamise kohta 16 riigis: Albaanias, Bosnia-Hertsegoviinas, Bulgaarias, Eestis, Horvaatias, Lätis, Leedus, Makedoonias, Montenegros, Poolas, Rumeenias, Serbias, Slovakkias, Sloveenias, Tšehhis ja Ungaris.

Ülevaates analüüsib KPMG iga riigi maksukeskkonna eeliseid ja puudusi kinnisvarainvestori vaatenurgast. Analüüs puudutab muu hulgas näiteks investeeringute finantseerimise ja dividendide maksustamise üksikasju, maksusoodustusi ja -erisusi. Eesti puhul rõhutab analüüs siinset ettevõtete tulumaksustamise põhimõtet, mis erineb enamiku riikide omast.

KPMG Kesk- ja Ida-Euroopa kinnisvaramaksude ülevaate “Guide to Taxes on Real Estate in CEE” saab alla laadida siit.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474