Tõnu Toompark • 23 november 2016
Jaga lugu:

Statistika: Eluasemelaenude käive kasvas 12%

Foto: Pixabay

2016 kolmanda kvartali uute eluasemelaenude käive oli Eesti Panga andmetel 279 miljonit eurot. Kui aasta esimeste kvartalite jooksul oli laenukäibe kasv tempo pisut madal, on kolmanda kvartali 12%-line aastane tõus taas muljetavaldav.

Laenukäibe kasvu taga on endiselt kerkiv elamispindade tehingute arv ja asjaolu, et kasvab uute korteritega tehtavate tehingute osakaal. Uute korterite hinnad on keskmisest kallimad ja seega vajavad need enama laenuressursi kaasamist.

Hoogsalt kasvava laenukäibe toel on kerkinud ka eluasemelaenude jääk. See oli 2016 kolmanda kvartali lõpus 6,5 miljardit eurot. Aastataguse ajaga võrreldes kerkis teenindamisel olevate eluasemelaenude maht 4,8%.

Tagasihoidliku majanduskasvu kontekstis on eluasemelaenude jäägi kasv lausa ülikiire. Samas peab arvestama, et eluasemelaene teenindatakse enamasti palkadest. Palgad on viimaste aastate jooksul kasvanud kiiresti ja vaevalt, et kiire palgatõus ettevõtetele koormavaks muutumisest äkitsi otsa saab.

Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Enimloetud
Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050eva.kiisler@aripaev.ee
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhituse ja kinnisvara konverentside korraldajaTel: 58 552 554sandra.malvik@aripaev.ee
Kristi Kool
Kristi KoolKinnisvarauudised.ee toimetajaTel: 53 003 098kristi.kool@aripaev.ee
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806rivo.habakuk@aripaev.ee