31. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

3D-prinditud turbamajad – Eesti Nokia?

Turba tootmine Sauga lähistel asuval turbaväljal.
Autor: Andres Haabu
Riigi Kinnisvara stipendiumi sai tänavu Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuri ja linnaplaneerimise tudeng Märten Peterson, kes uurib, kuidas 3D printida turbast ja põlevkivituhast maju.

Eesti võiks hakata turbast maju 3D-printima ja eksportima, leiab arhitektuuri ja linnaplaneermise magistrant Peterson. Ühekordse 1800 eurose stipeniumiga arendab ta edasi oma magistritöö teemat “Kaasaegsete tehnoloogiatega vernakulaarsuse otsingutel”, teatas Eesti Kunstiakadeemia.

Märten Peterson
Autor: EKA

“Usun, et Eesti turvas väärib paremat saatust kui puistena eksporti botaanika või kosmeetika tarvis. Võiksime leida viise seda suurepärast ressurssi eelkõige enda jaoks kuidagi paremini ära kasutada ning võib-olla suurema lisandväärtusega ka eksportida,” kommenteeris Peterson.

“Töö annab Eesti kinnisvarasektorile väga palju juurde, kuna see võib muutuda millekski märgiliseks, mille abil oleks võimalik Eestil rahvusvaheliselt välja paista,” lisas Peterson. “3D-printimine võimaldab töötada välja uudse vormikeele. Nii printimisprotsessi kui ka koorikstruktuuride sisejõude on plaanis töö käigus simuleerida ning kooli robotkäpa abil on plaanis teostada töö lõpuks üks valmis segment tarindist. On põhjust arvata, et roboti juhitud printimisprotsessi tõttu on võimalik pakkuda kinnisvaraturul suurt konkurentsi või koguni “säästulahendust” turbamonoliidist hoonete näol.”

Magistritöös tegeleb Peterson kohalikel materjalidel põhineva uue ehitusviisi väljatöötamisega. Töö uudsus seisneb värskes materjalipaletis ning kaasaegsete tarkvarade rakendamises. Peterson arendab koos Tartu Ülikooli teadlaste Jüri Liiva, Tõnis Teppandi, Toomas Tenno ja Ergo Rikmanniga materjalikomposiiti, mis koosneb peamiselt turbast ning põlevkivituhast. Magistritöö loob sobiliku stsenaariumi, kuidas võiks sellest materjalist energiatõhusaid ning konstruktiivselt efektiivseid hooneid 3D printida.

Märten Petersoni magistritöö juhendajad on EKA arhitektuuri eriala õppejõud, 3D labori juhataja Martin Melioranski ja Renee Puusepp, loodusteadlane Jüri Liiv ja ehitusinsener Tõnis Teppand.

PANE TÄHELE!

14. septembril kohtuvad mõjukamad Eesti ehitusmaterjalide tootjad konverentsil „Materjalitootjate äriplaan 2018 -- kuidas pääseda piiri taha?” Konverentsi fookus on ekspordil: kuulame, millised on võimalused ja kellel on eelised pääsemaks piiri taha enda tooteid ja teenuseid pakkuma. 

EKA arhitektuuri ja linnaplaneerimise magister Märten Peterson räägib konverentsil teemal "3D prinditud turbamajad -- Eesti Nokia?".

Pane ennast kirja SIIN.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474