8. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Investorid ja üürnikud võtavad kuumenenud turult viimast

Elajad kinnisvaraturul
Foto: Mарина Xодус лицензированный маклер Uus Maa Kinnisvarabüroo
Kõige aktiivsem on üüriturg suviti. Tõeline kuumus algab enne jaanipäeva ja kestab septembri keskpaigani, kuid eelmisel aastal ei jahtunudki üüriturg maha, rääkis Uus Maa elamispindade osakonna juht Eve Soppe kinnisvarabüroo elajaliku kinnisvaraturu pressikonverentsil.

Üüriturgu mõjutavad eelkõige sisserändajad. Hinnatase ei ole jätkusuutlik, ennustame hindade langust, ütles Soppe. Ta tõi välja, et Uus Maa vahendatud uued kahetoalised üürikorterid antakse Tallinna kesklinnas välja hinnavahemikus 480-700 eurot kuus. Äärelinnas on samasuguste kahetoaliste uute möbleeritud korterite üüritase 420-600 eurot kuus.

Maksimumüüri saamiseks on äärelinna majal vaja parkimist, lähedusse ülikooli, Tehcnopoli ja IT-asutusi – need viivad üürihinna üles, täpsustas Soppe. "Ja järjest rohkem tuleb IT-inimesi, kes kas üürivad või ostavad korteri piirkonnas, kus nad töötavad." Vaatamata enneolematule kuumusele üüriturul on Uus Maa prognoos, et korterituru tehinguaktiivsus säilib.

Inimesed tulevad järelturu korteritest jätkuvalt uusarendustesse. "On suurenenud nende järelturu korterite hulk, kus inimesed võrdsustavad oma korterite ruutmeetri hinna uusarendusse soetatava korteri ruutmeetrihinnaga. Muidugi jäävad sellised korterid seisma ja hind lastakse lõpuks ka alla," ütles Soppe. Ta lisas, et enamus inimesi ostab uue korteri äärelinna. Nõudlus Tallinna kesklinnas on vähenenud.

"Oleme ikka inimestele öelnud, et kui teil on raha üle, investeerige kinnisvarasse. Kasvab nende koretrite hulk, mis investeerimiseks ostetakse. Üürihinnad langevad pigem kesklinna piirkonnas, sest siin on üüripakkumist kõige rokhem," märkis ta. Soppe hinnangul on 80 000 eurot maksva uue korteri ja selle möbleerimiseks lisanduva 10 000 euro suuruse investeeringu üüritootlus endiselt piisav, et raha niimoodi paigutada.

Kesklinnast väljapoole ehitama hakanud kinnisvaraarendajad on aktiivsemad Rae vallas Peetris, aga ka Laagris, Maardus ja Sakus. Seejuures on Tallinna ümbruskonna valdadel rangemad nõuded hoonete planeerimisel kui linna sees. Elamute ja elamumaade lõikes näeb Uus Maa samuti hinnakasvu. Heades piirkondades on krunte vähe saada ja hinnakasv ulatub 9,5%ni. Käib hoogne elamuprojektide arendamine.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474