14. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koppel: varaostu&shysoovitused tuumasõja puhuks

Peeter Koppel
Foto: Äripäev
Enneolematult koledate vapustuste ja tuumasõja kontekstis muutuvad soetamist väärt varaks konservid, ravimid, relvad ja punker ning valuutaks sigaretid koos alkoholiga, leiab SEB Eesti privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel.

Järgneb Kinnisvarauudised.ee lühiintervjuu Äripäeva kinnisvarakonverentsil “trumponoomika” teemal esineva Peeter Koppeliga.

Vaata kava ja teisi esinejaid siit!

Kui lähema aasta jooksul puhkeb tuumasõda või juhtub midagi muud enneolematut ning koledat, millist vara soovitad osta?

Tuumasõda on kontekst, kus on vaja konserve, ravimeid, relvi, punkrit, valuutana toimivaid sigarette ja alkoholi. Siin mingid muud varad ilmselt väga aitama ei kipu. Tavapäraste relvadega peetavate konfliktide kontekstis on ajalooliselt toiminud ka suladollarid ja füüsiline kuld.

Milline kinnisvara peab kõige paremini vastu poliitilisele vapustusele?

Selline kinnisvara, mis on konkreetsest poliitilisest vapustusest füüsiliselt võimalikult kaugel.

Kuidas suhtud sellesse, kui investeerida kinnisvarasse ühisrahastusplatvormi vahendusel?

Mida eksootilisem investeering ja investeerimismeetod, seda väiksema proportsiooni oma investeeritavatest varadest sinna panna võiks. Ühisrahastus on nähtus, mis ei ole oma esimest kriisi üle elanud ning seega on tegemist just millegi eksootilisega, mille riskid veidigi pikemas perspektiivis on raskesti hinnatavad. Selliste „instrumentide“ puhul kasutaksin ma oma kapitalist ainult sellist proportsiooni, mille täies ulatuses kaotamine mulle haiget ei tee.

Mida arvad krüptorahast?

Blockchain tehnoloogial endal on suur olevik ja veel suurem tulevik. Krüptoraha kui selline on aga selgelt problemaatiline. Kui me vaatleme Bitcoini, siis selle mahu lõplikkus tähendab sisse-ehitatud deflatsiooni. Viimane on põhjus, miks meil ei ole enam kullastandardit. Süsteem, mis ajab taga ekspansiooni ehk majanduskasvu, ei saa toimida nii, et raha kogus on lõplik. Lisaks on raha trükkimise monopol võim, väga suur võim. Seda võimu ei anna riigid ega keskpangad käest ära.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474