15. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Makk: tulekul maaklerita üürilahendused

Olev Mait Makk
Foto: Seven Kinnisvarakonsultandid
Lähemal kümnendil tehnoloogia kinnisvaramaaklereid veel ei asenda, kuid turule tulevad standardiseeritud maaklerita üürilahendused, räägib Seven Kinnisvarakonsultandid investeeringute ja nõustamisvaldkonna juht Olev Mait Makk.

Äripeva kinnisvarakonverentsi stock-office’ite aruteluringis osalev Olev Mait Makk andis Kinnisvarauudised.ee-le järgmise lühiintervjuu.

Vaata kava ja teisi esinejaid siit!

Kui klient soovib investeerida kinnisvarasse 1 miljon eurot, mida tal osta soovitad?

Kõik sõltub kuivõrd klient on kursis turu eri segmentidega, mis on tema riskitaluvus ja investeerimise ajahorisont. Erinevad vastusekombinatsioonid võivad viia erinevate tulemusteni alates üürikorterite hajutatud portfellist kuni kasvava metsa ostmiseni. Ühest lahendust ei ole.

Kui klientide pinnavajadus muutub üha väiksemaks ja üürilepingud lühemaks, mida peaks kinnisvaraomanik silmas pidama, et ta saaks müüa vara rahavoo investorile?

Enne müüki tuleks üürnike kooslus üle vaadata, sh vakants täita, ning olemasolevad ürilepped uuesti läbi rääkida. Siin võib nii üürileandjal kui üürnikul olla ühine huvi lepingute pikendamise vastu ehk nn win-win situatsioon. Kuigi üürilepingute tähtaeg võib olla veel kaugel, on üürnikel sageli soov saada kindlust, et kinnisvara omanikevahetus neile negatiivselt ei mõjuks.

Mitme aasta pärast asendab tehnoloogia kinnisvaramaaklereid?

Otseselt seda lähimal kümnendil ei juhtu, kuid kaudselt muutub üüriturg standardiseeritumaks ning jagamismajanduse kasvu tõttu saab standardlahendusi ka ilma otsese maakleri vahenduseta, näiteks üürides töökohti, mitte ruutmeetreid.

Näitena toimivad mõned hotelliketid juba täna nii, et kogu broneerimine käib interneti teel, uksed saab avada koodidega, lisateenuseid ei pakuta ja hotellis ööbija ei pruugi hotellipersonali kohata. Kõigile selline efektiivne ja automatiseeritud lahendus ei sobi.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474