11. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maamaksu järsu tõusu oht kestab

Maamaks ei sõltu vara tegelikust kasutusotstarbest ega seisukorrast, vaid asukohast. Pildil maavärina läbi elanud tühi hoone.
Foto: Pixabay
Kui maamaksu tõusust ei ole viimase aasta jooksul midagi kuulda olnud, ei tähenda see veel, et maa maksustamishinna ülevaatamise plaanidest oleks loobutud, rääkis maksuekspert Lasse Lehis.

"Makse võib ümber teha veel kümnel erineval moel. Saab teha asju nii hullemaks kui ka paremaks ja tuleb valmis olla muudatusteks, sest maksuseaduste ümbertegemine on poliitikutele muutunud väga lihtsaks ja kiireks," ütles Tallinna ettevõtlusameti ja Tartu ülikooli koostöös uue valitsuse maksureformidest loengu pidanud Lehis lähiaastate maksumuudatusi kommenteerides. "Isegi, kui seaduseelnõusse tehakse kiirustades kirja- või arvutusvead sisse, leitakse, et küll saab kuidagi ikka hakkama."

Lehis rääkis täna, et Eesti poliitikud katsetavad maksudega, kuna madalapalgalistele valijatele on antud lubadusi nende elujärge parandada. "Tundub, nagu iga nädal mõeldakse uus maks välja, kuid enamasti on neid maksumõtteid olnud juba varem," selgitas ta. "Ametnikud on varem juba arutanud ja ette valmistanud ning nüüd on asjad valmis saanud, kuid poliitikud serveerivad neid oma särava mõttena. On muidugi ka valitsuse enda algatusi, nt 500-eurone maksuvaba tulumäär."

Viimati, kui Lehis maa maksustamishinna teemaga kokku puutus, oli laual kaks varianti. Esimese kohaselt hinnataks kogu maa füüsiliselt ümber ja teise puhul tehtaks seda n-ö elektrooniliselt, andmebaasidesse kogunenud hinnainfo põhjal.

"Mida kaugemasse tulevikku maa maksustamishinna ülevaatamine nihkub, seda järsum maamaksu tõus tuleb," sõnas Lehis kinnisvarauudised.ee-le. Lehis kinnitas samas, et maamaksu tõus võib iga hetk uuesti päevakorda tulla, kui on lahendatud, kuidas maa maksustamishinda muudetakse ja tehtud vastav seadusemuudatus.

Maamaksu muudatuste väljatöötamisel on osapoolteks keskkonnaministeerium, rahandusministeerium ja kohalikud omavalitsused, keda maamaksu tõus kõige rohkem mõjutab.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474