12. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

LVM hakkas vahendama dünaamilist statistikat

LVMi Tallinna kontor ja kliendid 2014. aastal.
Foto: Eiko Kink
Kuna kinnisvaraturg on tugevalt sesoonne ning sisulised muutused on näha vaid pikemat ajavahemikku vaadeldes, teavitab kinnisvarabüroo LVM nüüd klientide hinnamuutustest dünaamilises kvartalis.

LVMi juhatuse liige Ingmar Saksing ütles kinnisvarauudised.ee-le, et konteksti paigutamata kuustatistika põhjustas kinnisvara müüjate ja ostjate seas segadust. Nii jätsid müüjad ajakirjanduses võimendatavast kuustatistikast meelde seda, et kinnisvara hind kogu aeg tõuseb, ent ostjad fikseerisid oma mällu, nagu toimuks pidevalt järske langusi.

Tegelikkuses kinnisvaraturul mingeid väga järske hinna ja aktiivsuse muutusi ei toimu. Kui vaadata graafikul ühe kuu või kvartali tehinguid ning hindu kümne aasta jooksul, tulevad aeglaselt, kuid järjepidevalt ilmet võtvad kinnisvaratrendid eriti selgelt välja.

Dünaamilise kvartali statistika on kvartalistatistikast paindlikum, kuna “aken” liigub kolme kuu sammu asemel korraga edasi vaid ühe kuu võrra. Ühtlasi peegeldab dünaamilise kvartali statistika kinnisvaratehingute muutumist seoses erineva aastaaja ning ilmaga.

Maikuu statistika analüüsil võetakse dünaamilise kvartali puhul sinna kõrvale ka aprill ja märts ning 2016. aasta mai, aprill ja märts. Tavapäraselt loetakse märts esimesse kvartalisse ning aprill ja mai teise kvartalisse.

Teine muutus, mis LVM koos dünaamilise kvartalistatistika kasutuselevõtuga ette võttis, puudutab avaldatava andmemahu vähendamist, et kliendid suudaksid olulist teavet oma nutitelefonidest ning muude tegemiste vahel, näiteks poesabas, vastu võtta.

Väikesi piirkondlikke graafikuid iseloomustab lühitekst. Maikuu kohta ütleb LVM vaid seda, et Tallinna korteriturul tehti 848 tehingut 81 mln euro väärtuses. Eelmise aasta mais tehti 797 tehingut 71 mln euro väärtuses. Maikuu kasv võrreldes eelmise aastaga oli 14%.

Välja on toodud ka Tartu, Pärnu ning Saaremaa numbrid. Tartus tehti mais 142 korteritehingut 9,3 mln euro väärtuses. Samal ajal eelmisel aastal tehti 150 tehingut 9,43 mln euro väärtuses. Võrreldes eelmise aastaga vähenes Tartu tehingute arv maikuus 1,3%.

Pärnu korteriturul tehti mais 74 tehingut 4,7 mln euro väärtuses. Eelmise aasta mais tehti 88 tehingut 4,4 mln euro väärtuses. Maikuu tehingute arv vähenes eelmise aastaga võrreldes 6,8%.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474