25. september 2017

Vahter: kinnisvara&shytehingud peavad jääma notariaalseks

Martin Vahter
Autor: Eiko Kink
Üle tuleks vaadata notaritasud, kuid kehtivat süsteemi leebemaks muutma ei peaks, sest praegune kord on ära hoidnud palju sigadusi ning annab tavainimestele ja välismaalastele sisuliselt riikliku õigusgarantii, leiab 1Partner Kinnisvara tegevdirektor Martin Vahter.

Äripäev kirjutas 18. septembri juhtkirjas, et väiksemaid kinnisvaratehinguid võiks sõlmida ilma notariaalse kinnituseta.

Loe Äripäeva juhtkirja, milles väljaanne tegi ettepaneku teatud juhtudel notaris käimise kohustus kaotada, SIIT.

“Kinnisvarabüroo juhina ei ole see populaarne seisukoht, aga igapäevaselt ostjate-müüjate, maaklerite ning notaritega suhtleva inimesena pooldan kindlasti senise süsteemi säilitamist,” rääkis Vahter, kes tõdes, et esmapilgul tundub tõesti, nagu muudaks notari eemaldamine väiksemalt tehingult majanduse efektiivsemaks ja läbipaistvamaks.

“Igapäevane kogemus näitab vastupidist. Tavainimesed ja välismaalased ei tunne juriidilisi nüansse. Praegune süsteem lisab turvalisust ning annab tehingule kaudselt Eesti riigi garantii,” märkis Vahter.

“Kui vastava kvalifikatsioonita inimesed hakkavad tehinguid sõlmima, ei kujuta ma seda segadust ja kohtuskäimist ette. Jah, mõnes riigis võivad sõlmida lepinguid ka kõrgema kutsega maaklerid, kes peavad läbima riikliku atesteerimise. Sisuliselt tähendab see seda, et notar istub enda büroo asemel kinnisvarafirmas,” ütles Vahter ja lisas, et väiksemad firmad ei jaksaks seda endale lubada.

Praeguse süsteemi juures tuleks kindlasti üle vaadata tehingu vormistamise kulud. Nii notarite kui ka kohtutäiturite tasud on kohati nende tegeliku töömahuga võrreldes tasakaalust väljas ning paraku ei saa kokku leppida ka tavapärasest hinnast soodsamaid teenustasusid.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474