Rahavoo investorid trügivad kinnisvara­arendusse

Selver, Pärnu mnt 554
Selveri ehitus aadressil Pärnu mnt 554

Varem vaid valmis ja välja üüritud ärihooneid soetandu rahavoo investorid on hakanud ostma alles arendusjärgus kinnisvara, mis võib kinnisvaraturu kiirelt kreeni viia, kirjutas ERI Kinnisvara tegevjuht Andres Teder Äripäevas.

Kinnisvarasektor on praegu veel üsna kontrollitav ja kohalik turg suudab ennast ise reguleerida. Elukondliku kinnisvara turul toimus väike hinnakorrigeerimine mõni aasta tagasi ja praegu käib lao-ja tootmispindade pakkumise korrigeerimine.

Suuremad riskid on ärikinnisvara sektorites, nt büroopindade turul, kuhu voolab rohkelt mitmesuguste fondide vara raha. Fondid otsivad endale ükskõik mil viisil võimalust raha investeerida ja see sunnib ostma suurema riskiastmega vara. Ja kuna valmis rahavoo objekte napib, on rahavoo investorid hakanud suunama pilke arendussektorisse ning võivad selle tasakaalust välja viia.

Kuigi kinnisvaraturg tundub olevat üldiselt tasakaalus, peab arvestama, et turg ei ole kaitstud väliste globaalsete muutuste vastu. Hea investeering peaks samas vastu pidama ka ajutisele rahavoo muutusele või intressitõusule.

Loe täispikkuses SIIT.

Andres Teder on kutseline hindaja, Eesti Kinnisvara Hindajate Ühingu juhatuse liige.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Uudised