12. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pinged kasumlikkuses tumestavad müügitulu kasvu

Merko ehitusplats
Foto: Andras Kralla
Merko Ehituse 2017. aasta kolmanda kvartali ja üheksa kuu müügitulu kasvas ligi veerandi võrra, kuid kasumlikkuse saavutamist peab Merko juhtkond edaspidi üha raskemaks.

Merko müügitulu kasvatasid mitmed ehituslepingud, mille põhjal valmivad suured kaubanduskeskused Tallinnas ja Riias, kolm hotelli Vilniuses ja mitu büroohoonet Tallinnas, teatas ettevõte börsile. “Kõik ehituslepingud on pingelise ajagraafikuga ja teisalt peame tegutsema olukorras, kus turul on üha enam probleemiks projekteerijate ja võimekate alltöövõtjate ressursi puudus,” kommenteeris Merko Ehitus juhatuse esimees Andres Trink.

Arvestatava suurusega ehituslepingute portfelli kasumlik realiseerimine ei ole Merkole seetõttu kerge ülesanne, lisas Trink.

Merko Ehitus müüs kolmandas kvartalis 47 ning üheksa kuuga 286 korterit kogumaksumuses vastavalt 6,9 ja 33,8 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks. Üheksa kuuga on Merko käivitanud ligikaudu 500 korteri ehituse ning investeerinud tänavu käivitatud arendusprojektidesse ja juba töös olevatesse projektidesse 39 miljonit eurot.

Trink ütles, et korterite müük on sel aastal läinud üldjoontes plaanipäraselt, ehkki müügitempo võiks mõnes projektis olla ka kiirem.

Kolmandas kvartalis ostis Merko kaasinvestorilt välja Tallinnas Lasnamäe linnaosas Maarjamäe paekaldal asuvad kinnistud, kuhu on pikemas perspektiivis võimalik rajada üle 1000 korteri. Merko on tänavu soetanud arendusportfelli uusi kinnistuid 8,6 miljoni euro väärtuses. “Jätkuvalt ei saa rahul olla ehituslubade ja planeeringute menetlemise tempoga,” oli Trink samas kriitiline.

Merko Ehituse kolmanda kvartali müügitulu oli 86,0 ja üheksa kuu müügitulu 214,8 miljonit eurot. Kontserni puhaskasum ulatus kolmandas kvartalis 3,4 ja üheksa kuu arvestuses 6,6 miljoni euroni. Üheksa kuuga on kontsern sõlminud uusi lepinguid kogumahus 304 miljonit eurot.

Seisuga 30. september 2017 oli Merko Ehituse kontserni lepingute portfell 396,4 miljonit eurot võrreldes 256,4 miljoni euroga eelmise aasta samal perioodil. Suuremad töösolevad objektid Eestis olid T1 Mall of Tallinn kaubanduskeskus, Maakri Kvartal, Öpiku Ärihoone B-maja, Noblessneri elamukvartal, Pärnu mnt 22 ärihoone, Tapa linnaku kasarmud, Lennujaama trammiliini taristu ja Tallinna ringtee Juuliku liiklussõlm.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474