Autor: Tõnu Toompark • 5. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistika: eluasemelaenude jääk kasvab kiirenevas tempos

2017 III kvartali uute eluasemelaenude käive oli 318 miljonit eurot. Aastataguse ajaga võrreldes, mil laene väljastati 279 miljoni euro väärtuses, suurenes laenukäive 14%.

Laenukäibe aastast kasvu 14% võib küll üsna märkismisväärselt suureks pidada, kuid ometi on tegemist viimase nelja kvartali kõige madalama näitajaga.

Hoogne laenukäibe kasv on viinud kiiremale tõusule ka eluasemelaenude jäägi. Tagasimaksmisel olevate eluasemelaenude jääk oli 2017 III kvartali lõpu seisuga 6 977 miljonit eurot. Aastaga on laenujääk kasvanud 6,6%. Tähele tasub panna, et laenujäägi kasv on viimased neli aastat järjest kiirenevas tempos suurenenud.

Laenukäibe ja -jäägi kasvu taga on nii kerkivad, kuid siiski mitte liiga kiiresti kerkivad kinnisvarahinnad. Samuti on oluline uute laenuvõtjate turule lisandumine. 2017 III kvartaliks oli eluasemelaenude arv 175 146, mis on aastatagusest 5755 laenu võrra rohkem.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474